Wykonanie
Co roku piszę, że takie ciasto to nasze ulubione. Zazwyczaj to właśnie nim zaczynamy sezon
truskawkowy. W tym roku było inaczej, ale to ciasto pojawiło się jako drugie, zaraz po tarcie. Jak zwykle było go za mało.
Składniki:1 1/2 szklanki
mąki130 g
masłaniepełna szklanka
cukru3
jajka3 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok. 500 g
truskawekWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z
cukrem a następnie dodawać po jednym
żółtku cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z
mlekiem nadal ucierając. W osobnej misce ubić na sztywno
białka. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia). Umyte, osuszone i pozbawione szypułek
truskawki przekroić na pół. Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry. Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka).