ßßß
 
            
         Składniki:1 1/2 szklanki mąki130 g masłaniepełna szklanka cukru3 jajka3 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczeniaok. 500 g truskawekWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z mlekiem nadal ucierając. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia). Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół. Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry. Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Składniki:1 1/2 szklanki mąki130 g masłaniepełna szklanka cukru3 jajka3 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczeniaok. 500 g truskawekWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z mlekiem nadal ucierając. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia). Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół. Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry. Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka).