ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Co roku piszę, że takie ciasto to nasze ulubione. Zazwyczaj to właśnie nim zaczynamy sezon truskawkowy. W tym roku było inaczej, ale to ciasto pojawiło się jako drugie, zaraz po tarcie. Jak zwykle było go za mało.
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
130 g masła
niepełna szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 500 g truskawek
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z mlekiem nadal ucierając. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia). Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół. Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry. Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/06/Ciasto-ucierane-z-truskawkami.html