ßßß Cookit - przepis na CIASTO MALINOWO- ŚLIWKOWE Z BUDYNIEM

CIASTO MALINOWO- ŚLIWKOWE Z BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

To ciacho znalazłam, w jednej z kolorowych gazety, ale że mam zwyczaj wycinania/wyrywania interesujących mnie przepisów, to niestety nie wiem z której. Wyjściowy przepis zawierał wiśnie, ja postanowiłam użyć malin i śliwek ( z prostego powodu- wiśni już brak ;)) Od jakiegoś czasu już przymierzałam się do budyniowego ciasta, ale zawsze było coś ważniejszego, a dzisiaj postanowiłam osłodzić sobie ten typowo jesienny dzień, smakiem prawdziwego lata...i jesieni również.
Składniki na ok. 12 porcji
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 łyżki cukru
4 żółtka
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
300 g malin
3 duże śliwki Fortuna
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej żółtka, cukier i margarynę. Zagniatamy, ciasto, dzielimy na dwie połowy owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20- 25 min ( część na kruszonkę można włożyć również do zamrażalnika, lepiej będzie się ścierać). Następnie mleko gotujemy w garnuszku i przygotowujemy budyń. Wyjmujemy pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia- dociskamy. Na ciasto przelewamy budyń, równamy, układamy owoce, a następnie ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 1 godzinę. Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/08/CIASTO-MALINOWE-Z-BUDYNIEM.html