Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dziś Walentynki nawiązując do wszechogarniającego różu postanowiłam przygotować różowe ciasto
jogurtowe. Jest to klasyczny placek, który im dłużej leży w lodówce tym jest smaczniejszy, przełożony najprostszą masą
malinową –
malinowym jogurtem z dużymi kawałkami
owoców. Do ciasta wkroiłam jeszcze
czekoladę, aby było jeszcze bardziej kremowo i słodko. Spróbujcie. Możecie je upiec jak ja, w dwóch keksówkach (moje 11x 35 cm) lub w jednej formie 20×35 , wtedy pieczccie je o 10 minut dłużej.
Składniki:4 duże
jajka450 g
mąki ( 2 3/4 szkl)300 g
cukru ( 1 1/4 szkl)15 g
proszku do pieczenia200 ml
oleju ( 3/4 szkl)300 ml
jogurtu naturalnego ( 1 1/4 szkl)2 łyżki
cukru z
wanilią ( lub
olejek rumowy)50 g
mlecznej czekoladybułka i tłuszcz do formymasa:3 szklanki ( 800 g)
jogurtu malinowego3 łyżki
żelatynyPrzygotowanie:
Żelatynę wymieszać z
wodą. Podgrzać aż się rozpuści.Wymieszać z
jogurtem. Odstawić do lodówki do stężenia.
Jajka ubić z
cukrami ( ok.10 minut) , zmniejszyć prędkość miksera i dodawać kolejno:
olej,
jogurt, (ew. olejek).
Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy.Formy natłuścić i wysypać
bułką, strzepać nadmiar
bułki uderzając lekko formą o stół.
Czekoladę posiekać i dodać do ciasta.Wylać ciasto do 2/3 wysokości form.Piec 30-35 minut w 180 stopniach( keksówki) lub 40-45 w większej blaszce.Studzić poza piecem.Po dolnej granicy czasu sprawdzić ciasto patyczkiem.Powiązane notki:Biszkoptowa rolada z kremem
śmietanowym i
galaretką oraz
różowe winoCiasto (babka)
jogurtowe z
konfiturą wiśniowąKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneCiasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkami