ßßß
Składniki:4 duże jajka450 g mąki ( 2 3/4 szkl)300 g cukru ( 1 1/4 szkl)15 g proszku do pieczenia200 ml oleju ( 3/4 szkl)300 ml jogurtu naturalnego ( 1 1/4 szkl)2 łyżki cukru z wanilią ( lub olejek rumowy)50 g mlecznej czekoladybułka i tłuszcz do formymasa:3 szklanki ( 800 g) jogurtu malinowego3 łyżki żelatynyPrzygotowanie:Żelatynę wymieszać z wodą. Podgrzać aż się rozpuści.Wymieszać z jogurtem. Odstawić do lodówki do stężenia.Jajka ubić z cukrami ( ok.10 minut) , zmniejszyć prędkość miksera i dodawać kolejno: olej, jogurt, (ew. olejek).Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy.Formy natłuścić i wysypać bułką, strzepać nadmiar bułki uderzając lekko formą o stół.Czekoladę posiekać i dodać do ciasta.Wylać ciasto do 2/3 wysokości form.Piec 30-35 minut w 180 stopniach( keksówki) lub 40-45 w większej blaszce.Studzić poza piecem.Po dolnej granicy czasu sprawdzić ciasto patyczkiem.Powiązane notki:Biszkoptowa rolada z kremem śmietanowym i galaretką oraz różowe winoCiasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniowąKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneCiasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami