Wykonanie
Ciasta z
rabarbarem uwielbiam za ich słodko-kwaśną nutę. Ciasto
jogurtowe z
rabarbarem sprawdzi się na każdym
stole, bo jest bardzo wilgotne i po prostu pyszne :). To ciasto zrobiłam na swoje 25 te urodziny, które były 18 maja.Do fotografii wykorzystałam produkty ze sklepu Dom z ogrodem, który znajduje się w Redzie - znajdziecie tam
domki do ogrodu, ale także spory wybór akcesoriów do zdjęć, kuchni i domu :). Na zdjęciach taca zdobiona techniką decoupage (klik) i kuchenna tablica (klik).Zapraszam też na ciasta:placek z
rabarbarempełnoziarnisty placek z
rabarbaremdrożdżówka z
rabarbaremkruche ciasto z
rabarbarem i budyniową piankąmuffinki z
rabarbarem i kruszonką .
3
jajka1 i 3/4 szklanki
cukru pudruszklanka
jogurtu naturalnegopół szklanki
oleju3 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łodyg
rabarbaru + łyżka
cukru + łyżka
mąkiJajka ubić z
cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.Dodać
jogurt,
olej, ekstrakt i wymieszać.Po łyżce dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyłożyć do dużej (20x30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać z
cukrem i
mąką, a następnie posypać nim wierzch ciasta.Piec przez 30 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche) w temp. 180 st.C.