Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na ciasto
jogurtowe z
brzoskwiniami. Ciasto jest proste w wykonaniu, miękkie, puszyste i w smaku cudownie
jogurtowe. Myślę, że właśnie dlatego ciasto
jogurtowe jest tak bardzo lubiane przez wielu z nas :)
Składniki na ciasto:2
jajka150 g
cukru150 ml
jogurtu naturalnegopół szklanki
oleju250 g
mąki1 czubata łyżeczka
cukru z
wanilią1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 puszki
brzoskwińcukier puder do posypania ciastaWykonanie:Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto
jogurtowe powinny
mieć temperaturę pokojową.
Jajka z
cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę.Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli
jogurt, a następnie
olej. Przestajemy miksować.Dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cukier waniliowy i całość mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników.Ciasto wylewamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzchu ciasta rozkładamy
brzoskwinie pokrojone na plasterki.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekę 55 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).Ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)