Uwielbiam chałwowe smaki! Kiedy otworzyłam słoik z tahiną, czyli pastą z sezamu nie mogę się powstrzymać i dodaję ją do wszystkiego. Tak też było z tym ciastem, które na blogu bardzo się Wam spodobało, a je unowocześniłam dodając chałwowy posmak. Jogurtowe ciasto z rababarbem i tahiną to pyszna rozkosz. Wszystkie przepisy z rabarbarem tutaj.3 jajka1 i 3/4 szklanki cukru pudruszklanka jogurtu naturalnegopół szklanki olejuszklanka pasty sezamowej (tahiny)3 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łodyg rabarbaru + łyżka cukru + łyżka mąki2 łyżki cukru perlistegoJajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.Dodać jogurt, olej, ekstrakt, pastę sezamową i wymieszać.Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyłożyć do dużej (20x30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać z cukrem i mąką, a następnie posypać nim wierzch ciasta.Całość posypać też cukrem perlistym.Piec przez 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche) w temp. 180 st.C.