Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Wczoraj był piątek więc wieczorem weekendowo pojawiła się u nas pizza. Właśnie na takim cieście ją lubię- cienkie, chrupkie z pysznym rantem z wolną przestrzenią na sos- mocno wyrośniętą – dzięki
drożdżom instant. Dodatki możecie wybrać dowolne, właściwie pizza to danie wykorzystujące resztki z lodówki i spiżarki – obowiązkiem jest tylko
ser i
pomidory. Inspiracją była pizza , którą kiedyś jedliśmy w jednej z tutejszych pizzerii. Spróbujcie.
Składniki:2 pizze o 35 cm średnicy:ciasto:400 g
mąki + do podsypania220 ml
wody ( niepełna szklanka)2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3-4 łyżki
oliwy + 2 łyżki7 g suchych
drożdży ( op. )dodatki:3 kulki
mozzarelli25-30 plasterków
salami1 słoik 200 g
koncentratu pomidorowegosuszone
zioła :
bazylia,
oregano150 g
startego sera mozzarella do pizzy1
papryka1
cebulaPrzygotowanie:Mieszamy składniki ciasta.Dodajemy ciepłą
wodę i wyrabiamy je dokładnie.Gdy będzie miękkie i elastyczne , dodajemy jeszcze odrobinę
oliwy i wyrabiamy je, aż ciasto go wchłonie.Smarujemy
olejem i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w misce nad garnkiem z ciepłą
wodą, przykryte folią lub ścierką.Gotowe ciasto powinno podwoić objętość ( 30-60minut ).Dzielimy je na pół.Wałkujemy na kształt koła.Każdy placek smarujemy pastą, sypiemy
ziołami i układamy dodatki, a na nich
ser.Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach.
Powiązane notki:Pizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczkiKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarellaMięsna Pizza pełnoziarnista z
ananasem i
oliwkami + sos ( Walentynki )Kukurydziana pizza CALZONE z
kurczakiem w Papirusie
WINIARY