ßßß
upieczonaSkładniki:ciasto :takie lubtakieja użyłam ciasta neapolitanaPrzybranie:300 g piersi z kurczakatabasco (klasyczne czerwone)1 łyżka przyprawy do kurczaka czerwonej1 łyżeczka czerwonej słodkiej paprykisól do smaku ( jeśli potrzeba)łyżka oliwykoncentrat pomidorowy ( ok 100 ml)1 łyżka bazylii1 łyżka oreganoser zółty lub mozzarella wg uznania10 plastrów cienkiego salami1/2 puszki ananasa2 paprykiPrzygotowanie:Ciasto przygotowujemy wg wybranego przepisu, to które bardziej nam odpowiada w swojej teksturze.Kurczaka myjemy,obieramy z błon i kroimy w kosteczkę, podsmażamy z papryką i przyprawą do kurczaka, gdy będzie już podsmażone, dodajemy kilka kropel tabasco, tyle ile lubimy. Ja dałam ok 5 -6 kropel. Odstawiamy.Piec nagrzewamy do ok 200 stopni z termoobiegiem, jeśli chcemy chrupiącą pizzę lub bez jeśli wolimy taką z ciągnącym serem.Ciasto wałkujemy do ulubionego kształtu, okręgu lub kwadratu, w kwadracie jest ekonomiczniej, akurat pizza zajmuje całą blachę. Przenosimy ciasto na blachę z mąką lub papierem do pieczenia.Koncentrat pomidorowy mieszamy z kilkoma kroplami tabasco i rozsmarowujemy na cieście, obsypujemy połową ziół.Ser ścieramy i połową obsypujemy placek z sosem, układamy na nim kurczaka, salami, pokrojoną paprykę i ananasa, obsypujemy resztą sera i ziół.Pieczemy ok 15-20 minut.Podajemy np z sosem czosnkowym
a tak wyglądała przed upieczeniemPowiązane notki:Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarellaKukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARYPizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczkiSolidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”Oryginalna PIZZA neapolitańska