Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Mój mężczyzna jest wielbicielem pizzy, więc dziś przepis na pizzę w prawdziwie męskim wydaniu, z
salami, pikantną
piersią z kurczaka,
papryką oraz słodkim
ananasem dla zrównoważenia smaku. Spróbujcie, wykonanie jest bardzo proste, a jaki efekt!
upieczonaSkładniki:ciasto :takie lubtakieja użyłam ciasta neapolitanaPrzybranie:300 g
piersi z kurczakatabasco (klasyczne czerwone)1 łyżka
przyprawy do kurczaka czerwonej1 łyżeczka czerwonej
słodkiej paprykisól do smaku ( jeśli potrzeba)łyżka
oliwykoncentrat pomidorowy ( ok 100 ml)1 łyżka
bazylii1 łyżka
oreganoser zółty lub
mozzarella wg uznania10 plastrów cienkiego
salami1/2 puszki
ananasa2
paprykiPrzygotowanie:Ciasto przygotowujemy wg wybranego przepisu, to które bardziej nam odpowiada w swojej teksturze.
Kurczaka myjemy,obieramy z błon i kroimy w kosteczkę, podsmażamy z
papryką i
przyprawą do kurczaka, gdy będzie już podsmażone, dodajemy kilka kropel
tabasco, tyle ile lubimy. Ja dałam ok 5 -6 kropel. Odstawiamy.Piec nagrzewamy do ok 200 stopni z termoobiegiem, jeśli chcemy chrupiącą pizzę lub bez jeśli wolimy taką z ciągnącym
serem.Ciasto wałkujemy do ulubionego kształtu, okręgu lub kwadratu, w kwadracie jest ekonomiczniej, akurat pizza zajmuje całą blachę. Przenosimy ciasto na blachę z
mąką lub papierem do pieczenia.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z kilkoma kroplami
tabasco i rozsmarowujemy na cieście, obsypujemy połową
ziół.
Ser ścieramy i połową obsypujemy placek z sosem, układamy na nim
kurczaka,
salami, pokrojoną
paprykę i
ananasa, obsypujemy resztą
sera i
ziół.Pieczemy ok 15-20 minut.Podajemy np z
sosem czosnkowyma tak wyglądała przed upieczeniemPowiązane notki:Klasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarellaKukurydziana pizza CALZONE z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYPizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczkiSolidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”Oryginalna PIZZA neapolitańska