Wykonanie
Kochani, już od paru dni zbieram się, żeby opublikować dla Was ten przepis, ale ciągle pochłaniało mnie coś innego. Chyba większość osób z wielką ochotą skusi się czasami na kawałek pizzy, a takiej robionej samodzielnie to bez dwóch zdań. Próbowałyśmy z mamą już wielu kombinacji, ale żadna nie była tak dobra! Ciasto wyszło delikatne, puszyste i lekko chrupiące. Z pewnością wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Podałam Wam swoje pomysły na dodatki, ale oczywiście możecie spróbować czegoś innego :)Poniżej znajdziecie również zdjęcia i taki mały przewodnik "krok po kroku".Składniki:/4 okrągłe blaszki/0,5kg
mąki5dag
drożdży1 łyżeczka
cukru1/4 szklanki ciepłej
wody + 1/2 szklanki do ciasta1/4 szklanki
oliwybazylia,
sól,
pieprz,
oreganododatki:pesto,
kurczak,
ananas,
kukurydza,
mozzarellakoncentrat pomidorowy,
pieczarki,
kurczak,
brokuły,
ogórek kiszony,
ser żółtypesto,
kurczak,
brokuły,
anchois,
mozzarellakoncentrat pomidorowy,
salami,
pieczarki,
ogórki kiszone,
ser żółtyPrzygotowanie:
Drożdże kruszymy i łączymy z
cukrem,1/4 szklanki
wody i 1 łyżką
mąki- odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z
przyprawami, dodajemy 1/2 szklanki
wody i
oliwę, a na koniec wyrośnięte
drożdże. Energicznie zagniatamy, aż masa będzie jednolita. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie należy dodać odrobinę
mąki, a jeśli za gęste-
wody.Ciasto odstawiamy do podwojenie swojej objętości.Przygotowujemy składniki:
Pierś z kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni doprawiając
solą i
pieprzem.
Pieczarki kroimy w plastry.
Ser żółty ścieramy na tartce o małych oczkach.
Mozzarelle kroimy w plasterki.
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
Ananasa kroimy w kostkę.5. Blaszki smarujemy
oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części i równomiernie rozprowadzamy. Dalej postępujemy tak, jak napisałam wyżej przy podawaniu składników.6. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.SMACZNEGO :)