ßßß Cookit - przepis na Pizza - 4 rodzaje!

Pizza - 4 rodzaje!

nazwa

Wykonanie

Kochani, już od paru dni zbieram się, żeby opublikować dla Was ten przepis, ale ciągle pochłaniało mnie coś innego. Chyba większość osób z wielką ochotą skusi się czasami na kawałek pizzy, a takiej robionej samodzielnie to bez dwóch zdań. Próbowałyśmy z mamą już wielu kombinacji, ale żadna nie była tak dobra! Ciasto wyszło delikatne, puszyste i lekko chrupiące. Z pewnością wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Podałam Wam swoje pomysły na dodatki, ale oczywiście możecie spróbować czegoś innego :)
Poniżej znajdziecie również zdjęcia i taki mały przewodnik "krok po kroku".
Składniki:
/4 okrągłe blaszki/
0,5kg mąki
5dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłej wody + 1/2 szklanki do ciasta
1/4 szklanki oliwy
bazylia, sól, pieprz, oregano
dodatki:
pesto, kurczak, ananas, kukurydza, mozzarella
koncentrat pomidorowy, pieczarki, kurczak, brokuły, ogórek kiszony, ser żółty
pesto, kurczak, brokuły, anchois, mozzarella
koncentrat pomidorowy, salami, pieczarki, ogórki kiszone, ser żółty
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem,1/4 szklanki wody i 1 łyżką mąki- odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z przyprawami, dodajemy 1/2 szklanki wody i oliwę, a na koniec wyrośnięte drożdże. Energicznie zagniatamy, aż masa będzie jednolita. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki, a jeśli za gęste- wody.
Ciasto odstawiamy do podwojenie swojej objętości.
Przygotowujemy składniki:
Pierś z kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni doprawiając solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w plastry.
Ser żółty ścieramy na tartce o małych oczkach.
Mozzarelle kroimy w plasterki.
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
Ananasa kroimy w kostkę.
5. Blaszki smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części i równomiernie rozprowadzamy. Dalej postępujemy tak, jak napisałam wyżej przy podawaniu składników.
6. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/03/pizza-4-rodzaje.html