Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×W końcu temperatura zelżała i pozwoliła na ugotowanie zupy. Rosół z
makaronem to ulubione danie mojego synka, buziak się cieszy gdy może rączką wybierać z talerza kluseczki, nie
powiem mamę też zawsze poczęstuje , więc zawsze jesteśmy cali w
makaronie. Jak to z zupą bywa rosół został przerobiony na
ogórkową z
ryżem a
makaron został na durszlaku. Postanowiłam zrobić z niego sycące śniadanie. Dodatek
mozzarelli i
cukinii jest tutaj ważnym akcentem ( możecie użyć innego topliwego
sera, w końcu to danie wykorzystujące resztki ), świeża
bazylia oraz
cebulka dodają daniu wyrazu.
Składniki:patelnia o średnicy 26 cm1 szklanka ugotowanego
makaronu1
jajo8 plasterków
mozzarelli ( ok.50-80 g)4 plasterki
szynki1
cukinia ( 300 g)1
cebula1
pomidor1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oliwyświeża
bazyliasól, świeżo mielony
pieprz, suszony
majeranekPrzygotowanie:
Makaron mieszamy z
jajkiem i posiekaną
bazylią( 1 łyżeczka). Jeśli zdążył podeschnąć najpierw zwilżamy go wrzątkiem, później odcedzamy.
Cebulę,
cukinię i
szynkę kroimy w kosteczkę.Na łyżeczce
oliwy podsmażamy
szynkę,
cebulę i
cukinię, solimy.
Pomidora kroimy na pół, miąższ ścieramy na tarce, tak aby skórka została nam w dłoni.Dodajemy go do warzyw razem z koncentratem. Dusimy 3-5 minut.Odkładamy na talerz.Patelnię myjemy, rozgrzewamy resztę
oliwy, wykładamy
makaron , rozkładamy na nim 6 plastrów
sera, przykrywamy i smażąc na wolnym ogniu czekamy aż
ser się stopi.Na
ser wykładamy warzywa, pokrywamy resztą, tym razem siekanego
sera.Czekamy aż się rozpuści i podajemy obsypane
majerankiem.Świetne z
kiełkami i
sosem czosnkowym klikPOLUB BLOGA NA FACEBOOKU! Więcej zdjęć i newsów!Powiązane notki:
Chiński makaron z
cukinią i
kurczakiem – szybkie danieKanapki z grillowaną
cukiniąKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarellaPizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczki
Mięsna Pizza pełnoziarnista z
ananasem i
oliwkami + sos ( Walentynki )