Wykonanie
Kiedy robiłam mojego pierwszego
łososia z talarkami z
buraka, wiedziałam ,że samym
łososiem mój M. się nie nasyci.
Ziemniaków nie miałam, a w szafce były tylko kluski. Co jednak zrobić, żeby kluski nie były zbyt suche, gdy do potrawy nie mamy sosu? Proponuję taką prostą i szybką zapiekankę. Nam bardzo smakowała:)

Potrzebujemy:
makaron świderki (najlepiej pełnoziarnisty - zdrowszy)1
jajkoser mozzarella1
pomidor1 łyżka
oliwy z oliwekkilka listków świeżej
bazyliisól i
pieprz
Pomidorka kroimy w cienkie plasterki,
makaron gotujemy do miękkości.

Układamy warstwę klusek w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy łyżkę
oliwy z oliwek i roztrzepane
jajko, mieszamy dokładnie.

Na wierzch układamy listki
bazylii i plasterki
pomidorów. Solimy i
pieprzymy.
Ser mozzarella kroimy w plasterki i układamy na
pomidorze. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 15 minut (tak, żeby
ser się rozpuścił). Gotowe, smacznego!