ßßß Cookit - przepis na Pierogi z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko

Wykonanie

15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×
Pierogi ze słodkim serem to dla wielu smak dzieciństwa, ja pamiętam je bardzo dobrze, miękkie ciasto, słodki kremowy farsz i sos ze słodkiej śmietanki podany z owocami. W mojej wersji już zastały docenione przez najmłodsze pokolenie – mojego małego synka. Smakowały , chociaż z ciastem smyk miał problemy , ale gdy rozgniotłam mu je na drobne kawałki zjadał. Sosem jest tutaj dżem rabarbarowo truskawkowy , który mieliście okazję niedawno podziwiać, dla tych którzy nie zwrócili na niego uwagi przydatny link - klik .
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki poznańskiej
3/4 szklanki gorącej wody
2 jaja
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
Farsz:
800 g półtłustego twarogu
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki stopionego masła
a tutaj mały smakosz
Przygotowanie:
Ciasto : Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka i masło, łączymy aż powstaną grudki. Wtedy wyrabiając wlewamy wodę, kontynuujemy wyrabianie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy.
Gdy ciasto leżakuje przygotowujemy masę serową :
Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne.
Ser powinien być twardy i lepki – półtłusty w kostkach – rozcieramy go w makutrze lub widelcem, aż rozmięknie.
Stopniowo dodajemy do żółtek, na końcu okraszając stopionym masłem.
Masę mieszamy i odstawiamy do schłodzenia – aż lekko stężeje – łatwiej będzie formować pierogi.
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na 3-4 części.
Pierwszą wałkujemy, podsypując mąką, na grubość 2-3 mm, resztę trzymamy w woreczku aby nie wyschła.
Wycinamy kółeczka szklanką, nadziewamy – po łyżeczce, półtorej – zależy od średnicy szklanki – zasada jest jedna – mają się dać swobodnie sklejać.
Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju.
Gotujemy 5-6 minut po wypłynięciu.
Podajemy ze śmietaną, zasmażaną bułką tartą, jogurtem, maślanką lub sosem owocowym.
U nas z dżemem truskawkowo rabarbarowym klik .
Powiązane notki:
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Wigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustą
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Zielone spaghetti z kozim serem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/30/pierogi-z-serem-na-slodko