ßßß
Składniki:Ciasto:500 g mąki poznańskiej3/4 szklanki gorącej wody2 jaja2-3 łyżki masła1 łyżeczka soliFarsz:800 g półtłustego twarogu2 żółtka1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego1-2 łyżki stopionego masła
a tutaj mały smakoszPrzygotowanie:Ciasto : Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka i masło, łączymy aż powstaną grudki. Wtedy wyrabiając wlewamy wodę, kontynuujemy wyrabianie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy.Gdy ciasto leżakuje przygotowujemy masę serową :Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne.Ser powinien być twardy i lepki – półtłusty w kostkach – rozcieramy go w makutrze lub widelcem, aż rozmięknie.Stopniowo dodajemy do żółtek, na końcu okraszając stopionym masłem.Masę mieszamy i odstawiamy do schłodzenia – aż lekko stężeje – łatwiej będzie formować pierogi.Wykonanie:Ciasto dzielimy na 3-4 części.Pierwszą wałkujemy, podsypując mąką, na grubość 2-3 mm, resztę trzymamy w woreczku aby nie wyschła.Wycinamy kółeczka szklanką, nadziewamy – po łyżeczce, półtorej – zależy od średnicy szklanki – zasada jest jedna – mają się dać swobodnie sklejać.Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju.Gotujemy 5-6 minut po wypłynięciu.Podajemy ze śmietaną, zasmażaną bułką tartą, jogurtem, maślanką lub sosem owocowym.U nas z dżemem truskawkowo rabarbarowym klik .Powiązane notki:Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Wigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybamiPraktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustąKlasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarellaZielone spaghetti z kozim serem