Wykonanie
15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×Pierogi ze słodkim
serem to dla wielu smak dzieciństwa, ja pamiętam je bardzo dobrze, miękkie ciasto, słodki kremowy farsz i sos ze słodkiej
śmietanki podany z
owocami. W mojej wersji już zastały docenione przez najmłodsze pokolenie – mojego małego synka. Smakowały , chociaż z
ciastem smyk miał problemy , ale gdy rozgniotłam mu je na drobne kawałki zjadał.
Sosem jest tutaj
dżem rabarbarowo truskawkowy , który
mieliście okazję niedawno podziwiać, dla tych którzy nie zwrócili na niego uwagi przydatny link - klik .
Składniki:Ciasto:500 g
mąki poznańskiej3/4 szklanki gorącej
wody2
jaja2-3 łyżki
masła1 łyżeczka
soliFarsz:800 g półtłustego
twarogu2
żółtka1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1-2 łyżki stopionego
masłaa tutaj mały smakoszPrzygotowanie:Ciasto :
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy
jajka i
masło, łączymy aż powstaną grudki. Wtedy wyrabiając wlewamy
wodę, kontynuujemy wyrabianie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy.Gdy ciasto leżakuje przygotowujemy masę
serową :
Żółtka ucieramy z
cukrem, aż będą jasne.
Ser powinien być twardy i lepki – półtłusty w kostkach – rozcieramy go w makutrze lub widelcem, aż rozmięknie.Stopniowo dodajemy do
żółtek, na końcu okraszając stopionym
masłem.Masę mieszamy i odstawiamy do schłodzenia – aż lekko stężeje – łatwiej będzie formować pierogi.Wykonanie:Ciasto dzielimy na 3-4 części.Pierwszą wałkujemy, podsypując
mąką, na grubość 2-3 mm, resztę trzymamy w woreczku aby nie wyschła.Wycinamy kółeczka szklanką, nadziewamy – po łyżeczce, półtorej – zależy od średnicy szklanki – zasada jest jedna – mają się dać swobodnie sklejać.Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się
wody z odrobiną
oleju.Gotujemy 5-6 minut po wypłynięciu.Podajemy ze
śmietaną, zasmażaną
bułką tartą,
jogurtem,
maślanką lub sosem
owocowym.U nas z
dżemem truskawkowo rabarbarowym klik .Powiązane notki:Ekspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Wigilijne pierogi z
kapustą i
suszonymi grzybamiPraktyczne porady oraz Lejko pierogi z
wieprzowiną i
kiszoną kapustąKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarellaZielone spaghetti z
kozim serem