Wykonanie
- 2 szklanki
mąki- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- pół szklanki
cukru pudru- 3/4 kostki
masła- 3
żółtka- 1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietanynadzienie:- 1 kg
rabarbaru- 6 łyżek
cukru- pół szklanki
dżemu truskawkowegokruszonka:- 185 g
mąki (lub troszkę więcej jeśli będzie potrzeba)- 100 g
cukru- pół kostki
masła- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1 łyżka
bułki tartejPrzygotowanie:
Mąkę należy przesiać z
cukrem pudrem oraz
proszkiem do pieczenia.Dodać pokrojone na kawałki
masło i dokładnie wymieszać.Dodać
żółtka,
śmietanę - zagnieść ciasto szybko, uformować w wałek, owinąć w folię spożyczwą i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.Prostokątną blachę o wymiarach ok. 33-23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno blachy.Podpiekać w piekarniku do momentu aż będzie lekko złociste, wystudzić.
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki ok 1 cm.Suchą dużą patelnie rozgrzać, wrzucić do niej
rabarbar, posypać
cukrem.Podgrzewać na
ostrym ogniu, mieszać, aż
rabarbar puści sok (ok. 2-5 minut).
Rabarbar odsączyć w durszlaku z nadmiaru soku.Aby przygotować kruszonkę należy wymieszać
cukier z
cukrem waniliowym.
Masło roztopić w rondelku i jeszcze gorącym zalać suche składniki.Dobrze wymieszać do momentu powstania zacierek.Przestudzone ciasto posmarować cienko
dżemem, wyłożyć na nie
rabarbar, posypać łyżką
bułki tartej a na koniec posypać kruszonką.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 30-40 minut.