Wykonanie
Pyszne kruche ciasto z
rabarbarem i
dżemem truskawkowym z kruszonką. Połączenie
truskawek i
rabarbaru jest znakomite. Całość dopełnia słodka i chrupiąca kruszonka. Już stało się moim ulubionym
ciastem z
rabarbarem. Polecam! Przepis od Bajaderki
2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru3/4 kostki
masła3
żółtka1 łyżka gęstej
śmietany kwaśnej1kg
rabarbaru6 łyżek
cukru1/2 szklanki
dżemu truskawkowego1 łyżka
bułki tartejKruszonka185g
mąki100g
cukru1/2 kostki
masła2 łyżeczki
cukru waniliowegoMąkę,
cukier i proszek przesiać na stolnicę, dodać
masło i posiekać całość, następnie dodać
żółtka i
śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik, blachę o wymiarach ok. 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno blachy
ciastem, podpiec w piekarniku w 180 stopniach do momentu aż będzie lekko złociste, przestudzić.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i posypać
cukrem, smażyć aż
rabarbar puści sok, odsączyć z nadmiaru soku (sok można wykorzystać jako kompot).Z
mąki,
cukru i
masła zagnieść kruszonkę. Podpieczony spód posmarować
dżemem truskakowym, na
dżem wyłożyć
rabarbar, posypać
bułką tartą i na koniec posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach.