ßßß

2 szklanki mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru3/4 kostki masła3 żółtka1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej1kg rabarbaru6 łyżek cukru1/2 szklanki dżemu truskawkowego1 łyżka bułki tartejKruszonka185g mąki100g cukru1/2 kostki masła2 łyżeczki cukru waniliowegoMąkę, cukier i proszek przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać całość, następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik, blachę o wymiarach ok. 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno blachy ciastem, podpiec w piekarniku w 180 stopniach do momentu aż będzie lekko złociste, przestudzić.Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i posypać cukrem, smażyć aż rabarbar puści sok, odsączyć z nadmiaru soku (sok można wykorzystać jako kompot).Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Podpieczony spód posmarować dżemem truskakowym, na dżem wyłożyć rabarbar, posypać bułką tartą i na koniec posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

