Wykonanie
Dziś na obiad pierogi z
białym serem. Autorem tego przepisu jest moja babcia wszyscy sobie chwalą ich smak mam nadzieje, że wam także zasmakują!
Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- szczypta
soli- łyżeczka
masła- 1/2 szklanki ciepłego
mleka- 1/2 szklanki ciepłej
wody- 1
jajkoFarsz:- 1/2 kg
sera- 2
żółtka- 1 całe
jajko- łyżkę
kaszy manny lub
mąki (ja użyłam
manny)- 2 łyżki
cukruWykonanie:Utrzeć łyżką
twaróg dodać
cukier,
manne wymieszać dodać
jajko i dokładnie mieszamy.Robimy dołek w
mące dodajemy szczyptę
soli wlewamy rozbite
jajko i powoli lejemy ciepłą
wodę z
mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy.Wykrawamy szklanką nasze pierożki nadziewamy farszem i wrzucamy na gotującą
wodę i gotujemy na wolnym ogniu.Podawać na ciepło, bo po ostygnięciu ciasto bardzo opada.Można je pokrasić
śmietaną lub
masełkiem i
bułką tartą.Smacznego!