ßßß Cookit - przepis na Shu

Shu

nazwa

Wykonanie

Od przyjaciółki na studiach dostałam niedawno książeczkę kucharską z przepisami na dania kuchni japońskiej. Wśród nich był przepis na pięknie brzmiący deser o nazwie Shu. Nie mogłam się nie skusić, szczególnie, że kusił wyglądem i prostotą przygotowania.
Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego Sushi & tempura i inne dania kuchni japońskie j, do Poradnika domowego.
Składniki:
Ciasto
1/4 szklanki masła
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
Krem:
1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
szklanka mleka
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Jajka roztrzepać w misce. Masło włożyć do rondelka, dodać cukier, sól i wodę, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę, po czym szybko wymieszać. Powoli, stale energicznie mieszając, wlewać do ciasta roztrzepane jajka. Ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć kółka na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10-15 minut.
Zrobić krem: utrzeć żółtka z cukrem, dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Wlać gorące mleko, stale mieszając. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać ciepłe masło i jeszcze raz porządnie wymieszać krem.
Ciasta przekroić w poprzek na połowę i napełnić przygotowanym kremem.
Moim zdaniem te niewielkie ciasteczka smakują identycznie jak karpatka. Ich atutem jest kształt i niewielki rozmiar. Nie miałam pod ręką dobrej szprycy, więc ciasteczka są mało kształtne, ale smakują wybornie. Do tego są błyskawiczne w przygotowaniu!
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_53_shu.html