ßßß
Składniki:1 1/2 szklanki mąki tortowej*1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej*1/2 szklanki zarodków pszennych*1/3 szklanki cukru ( do smaku )1 1/2 szklanki mleka50 g masła1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka cukru waniliowego2 jaja3/4 kg rabarbaru ( wg tego przepisu klik )**5 łyżek masy makowejtruskawki do dekoracji*można zastąpić mąką pszenną razową w sumie około 3 1/2 szklanki ( około 420-450 g )** użyjcie jakichkolwiek owocówPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wymieszane z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.Topimy masło, do ciepłego dodajemy jogurt.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jaja zaczyn, mieszamy i łączymy z ciepłym masłem.Mieszamy drewnianą łyżką 3-5 minut. Odstawiamy do podwojenia objętości.Ponownie mieszamy i przekładamy do formy z papierem do pieczenia ( najlepiej to zrobić mokrymi rękami ) .Smarujemy masą makową i rozkładamy duszony rabarbar.Wkładamy do zimnego pieca i nastawiamy go na 180 stopni, pieczemy około 45 minut.Studzimy poza piecem , chłodną dekorujemy.Kochane mamusie!Z okazji Waszego ( Naszego ) święta życzę Wam cierpliwości , zdrowia i szczęścia – aby Wasze pociechy sprawiały Wam radość i doceniały Wasze starania. Ale przede wszystkim życzę Wam dużo miłości i smacznych inspiracji – aby życie było kolorowe i pełne aromatu!
Ania i FabianekPowiązane notki:Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliamiŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąMaślane bułeczki ze śliwkami i orzechamiSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiemKruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą