Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ostatnio chadzał za mną tego typu placek. No po prostu perfidnie wychylał się z każdego zakamarka mojej kuchni szepcząc : upiecz mnie! Tak też się stało. Dawno nie piekłam nic z masą
makową – udało mi się kupić taką o porządnym składzie ze sporą ilością
maku i
bakalii – zasada jest prosta im krótszy tym lepszy. Dodatkowo duszone w
syropie śliwki - cudo! Całość udekorowałam
truskawkami. Taka drożdżówka jest wilgotna i puchata – dzięki zastąpieniu części tłuszczu
jogurtem – działa w każdym cieście. Idealna słodka propozycja na Dzień
Matki i to bez wyrabiania.
Składniki:1 1/2 szklanki
mąki tortowej*1 1/2 szklanki
mąki żytniej razowej*1/2 szklanki
zarodków pszennych*1/3 szklanki
cukru ( do smaku )1 1/2 szklanki
mleka50 g
masła1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru waniliowego2
jaja3/4 kg
rabarbaru ( wg tego przepisu klik )**5 łyżek masy makowej
truskawki do dekoracji*można zastąpić
mąką pszenną razową w
sumie około 3 1/2 szklanki ( około 420-450 g )** użyjcie jakichkolwiek
owocówPrzygotowanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże wymieszane z łyżką
cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.Topimy
masło, do ciepłego dodajemy
jogurt.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukry,
jaja zaczyn, mieszamy i łączymy z ciepłym
masłem.Mieszamy drewnianą łyżką 3-5 minut. Odstawiamy do podwojenia objętości.Ponownie mieszamy i przekładamy do formy z papierem do pieczenia ( najlepiej to zrobić mokrymi rękami ) .Smarujemy masą
makową i rozkładamy duszony
rabarbar.Wkładamy do zimnego pieca i nastawiamy go na 180 stopni, pieczemy około 45 minut.Studzimy poza piecem , chłodną dekorujemy.Kochane mamusie!Z okazji Waszego ( Naszego ) święta życzę Wam cierpliwości , zdrowia i szczęścia – aby Wasze pociechy sprawiały Wam radość i doceniały Wasze starania. Ale przede wszystkim życzę Wam dużo miłości i smacznych inspiracji – aby życie było kolorowe i pełne aromatu!
Ania i FabianekPowiązane notki:Świąteczny Makowiec krucho
drożdżowy z
bakaliamiŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianąMaślane bułeczki ze
śliwkami i
orzechamiSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z
czekoladą,
makiem,
daktylami i
arakiemKruche ciasto ze
śliwkami,
budyniem i
bezą