Wykonanie
12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×Ta wielka
śniadaniowa drożdżówka jest puszysta i smaczna. Rośnie na prawdę spora, zawsze co najmniej dwa
razy podwaja swoją objętość! Piekłam ją już w postaci babki
śniadaniowej - klik - w wersji bez
owoców z
otrębową kruszonką. Postanowiłam dodać do niej odrobinę
jogurtu i widzę różnicę w strukturze ciasta – jest o wiele bardziej wilgotne ,a babka jest lżejsza, oczywiście możecie pominąć dodawanie
jogurtu , jest równie smaczna. To ciasto ma dużą wytrzymałość stąd spora ilość
owoców i kruszonki. Idealny
śniadaniowy wypiek, długo pozostaje świeża. A , zapomniałam o najważniejszym , jeśli odrobinę przyschnie, wystarczy
jajko,
mleko ,
masło i zamienia się w przepyszne tosty francuskie! Mój luby je uwielbia!
Składniki:duża blacha ( 35 x 45 ) lub dwie ( 20 x 45 )1 kg
mąki100 g
drożdży1 szklanka
cukru + 3 łyżki1 szklanka
mleka6 dużych jaj ( 8 średnich)1/2 szklanki
jogurtu naturalnego125 g
masła600-700 g
truskawekkruszonka (1oo g
masła + szklanka
mąki + 3/4 szklanki
cukru)Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (35-40 stopni )
mleku.Dodajemy cały
cukier, mieszamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Owoce oczyszczamy, kroimy na połowy i zasypujemy
cukrem.W międzyczasie rozpuszczamy
masło. Do ciepłego dodajemy
jogurt – nie może być zimny.Zaczyn mieszamy z
mąką,
jajami , wyrabiając wlewamy stopione
masło z
jogurtem.Wyrabiamy aż zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski ( ok. 10 minut).Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
mąką form.Na wierzchu układamy osączone
truskawki.Kruszonkę rozcieramy w rękach i posypujemy ciasta.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.Studzimy poza piecem.
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)Ciasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonkąŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianą