ßßß
Składniki:duża blacha ( 35 x 45 ) lub dwie ( 20 x 45 )1 kg mąki100 g drożdży1 szklanka cukru + 3 łyżki1 szklanka mleka6 dużych jaj ( 8 średnich)1/2 szklanki jogurtu naturalnego125 g masła600-700 g truskawekkruszonka (1oo g masła + szklanka mąki + 3/4 szklanki cukru)Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (35-40 stopni ) mleku.Dodajemy cały cukier, mieszamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Owoce oczyszczamy, kroimy na połowy i zasypujemy cukrem.W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do ciepłego dodajemy jogurt – nie może być zimny.Zaczyn mieszamy z mąką, jajami , wyrabiając wlewamy stopione masło z jogurtem.Wyrabiamy aż zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski ( ok. 10 minut).Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką form.Na wierzchu układamy osączone truskawki.Kruszonkę rozcieramy w rękach i posypujemy ciasta.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.Studzimy poza piecem.
Powiązane notki:Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonkąŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą