ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa szarlotka warstwowa

Drożdżowa szarlotka warstwowa

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł!
Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne!
Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.
Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik
Składniki:
500 gramów mąki
30 gramów drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
70 gramów cukru
30 gramów masła
Masło roztopić i ostudzić
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku - odstawić do przestygnięcia
W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło - ugnieść ciasto
Gdy zacznie się lepić do rąk - wysmarować je olejem i bardzo dokładnie dalej ugniatać, od czasu do czasu smarując dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się kleiło, a bardzo ładnie się ugniecie
Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut
Gdy wyrośnie, podsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę
Piecyk nagrzać do 180 stopni C
Formę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciasta
Na ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek
Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłek
Przykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku
Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut
Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minut
Wyjmujemy...
... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :)
Smacznego :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/11/drozdzowa-szarlotka-warstwowa.html