Wykonanie
Kolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło
jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł!Samo
ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone
jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne!
Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.Tutaj znajduje się przepis na
jabłka do szarlotki - klik
Składniki:500 gramów
mąki30 gramów
drożdży1 szklanka
mleka2
jajka70 gramów
cukru30 gramów
masłaMasło roztopić i ostudzić
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku - odstawić do przestygnięciaW misce wymieszać
mąkę z
cukrem, dodać
drożdże z
mlekiem,
jajka i przestudzone
masło - ugnieść ciasto
Gdy zacznie się lepić do rąk - wysmarować je
olejem i bardzo dokładnie dalej ugniatać, od czasu do czasu smarując dłonie
olejem - wówczas ciasto nie będzie się kleiło, a bardzo ładnie się ugnieciePrzykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minutGdy wyrośnie, podsypać blat
mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę
Piecyk nagrzać do 180 stopni CFormę do tarty wysmarować
margaryną, podsypać
mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciastaNa ten krążek wyłożyć jedną porcję
jabłekPrzykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa
jabłek,
potem ciasto i ostatnia warstwa
jabłekPrzykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w
mlekuWkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minutWyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minutWyjmujemy...
... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać
cukrem pudrem. Mi smakuje bez
cukru pudru, ale jak kto woli :)
Smacznego :)W myśl akcji: