ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z jabłkami

drożdżówki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Tak, dziś przyszedł dzień na opublikowanie zapodzianego gdzieś przepisu na cudowne drożdżowe bułeczki nadziane polskimi jabłkami. Co prawda ja piekłem swoje dawno, chyba jeszcze w wakacje, ale myślę, że lepiej wpisują się w obecną porę roku. W końcu jabłko i cynamon to podstawa jesieni na polskim stole. Swoje drożdżówki napełniłem papierówkami, ale spokojnie możecie użyć w tym celu dowolnych jabłek.
nadzienie:
350 g startych jabłek
50 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Utarte jabłka połączyć z cukrem i cynamonem.
zaczyn na ciasto (8 sztuk):
370 g mąki
30 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ciasto:
60 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
50 g cukru
1 jajko
Mąkę umieścić w naczyniu. Drożdże połączyć z cukrem oraz mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść po 1 łyżce jabłek, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować okrągłe bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w 180 º C.
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cukier do posypania przed upieczeniem
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/drozdzowki-z-jabkami.html