Wykonanie
Tak, dziś przyszedł dzień na opublikowanie zapodzianego gdzieś przepisu na cudowne
drożdżowe bułeczki nadziane polskimi
jabłkami. Co prawda ja piekłem swoje dawno, chyba jeszcze w wakacje, ale myślę, że lepiej wpisują się w obecną
porę roku. W końcu
jabłko i
cynamon to podstawa jesieni na polskim
stole. Swoje drożdżówki napełniłem papierówkami, ale spokojnie możecie użyć w tym celu dowolnych
jabłek.nadzienie:350 g startych
jabłek50 g
cukru2 łyżeczki
cynamonuUtarte
jabłka połączyć z
cukrem i
cynamonem.zaczyn na ciasto (8 sztuk):370 g
mąki30 ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruciasto:60 ml ciepłego
mleka60 g roztopionego
masła50 g
cukru1
jajkoMąkę umieścić w naczyniu.
Drożdże połączyć z
cukrem oraz
mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do
mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajko wymieszać z
mlekiem oraz
cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone
masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować
okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść po 1 łyżce
jabłek, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować okrągłe bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do
spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem. Piec 20 minut w 180 º C.dodatkowo:1
jajko do posmarowania
cukier do posypania przed upieczeniemSmacznego! :)