Wykonanie
Ciasto drożdżowe bardzo proste w wykonaniu. Przepis nie wymaga wielu składników, można powiedzieć, że jest to ekonomiczne
drożdżowe. Ciasto jest wilgotne, dzięki
jabłkom, pachnące
cynamonem, a miejscami puszyste. Przepis z inmykitchen.blox.pl. Polecam.
SKŁADNIKI:500 g
mąki30 g świeżych
drożdży250 ml
mleka2
jajka + 1 do posmarowania70 g
cukru1 mały
cukier wanilinowy50 g
masła4-5
jabłekcynamonWYKONANIE:
Mleko delikatnie podgrzać.
Masło roztopić.W miseczce wymieszać
drożdże, 1 łyżkę
cukru, 1 łyżkę
mąki z
mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 min.W osobnej misce ubić 2
jajka z
cukrami, dodać mieszankę z
drożdżami, stopione
masło i
mąkę. Wyrabiać ręką do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 10 min.) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h .W tym czasie obrać
jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze obsypany
mąką blat i jeszcze raz lekko wyrobić. (Cały czas należy delikatnie podsypywać
mąką ponieważ ciasto jest dość klejące i luźne.)Dłońmi rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta.Z
jabłek odlać nadmiar soku i wymieszać z
cynamonem.
Jabłka rozłożyć równo na całej powierzchni ciasta, posypać odrobiną
cukru i zwinąć wzdłuż dłuższego
boku ( jak roladę). Roladę pokroić na ok. 12 części i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce obok siebie. ( W oryginalnym przepisie tortownica, u mnie zwykła prostokątna blaszka). Odkładamy do wyrośnięcia na 30 min.Smarujemy roztrzepanym
jajkiem. (Ja zapomniałam, dlatego ciasto nie jest błyszczące :-( ). Pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach C.