Wykonanie
Uwielbiam
ciasto drożdżowe! Zawsze podjadam je, gdy jest jeszcze ciepłe. Nie boję się
bólu brzucha, przez którym przestrzega mnie Babcia. Bo nawet jak mnie rozboli to warto było!Składniki:
ciasto drożdżowe- 600r
mąki- 25r
drożdży- 50r
cukru- 100 ml
mleka- 2
jajka- 60g
masłakruszonka- 25g zimnego
masła- 40g
mąki- 30g
cukruMleko z
masłem i
cukrem stawiam na małym gazie. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się odstawiam do ostudzenia. W misce ubijam trzepaczką
jajka a
potem stopniowo dolewam masę
mleczną. Dodaję pokruszone
drożdże i
mąkę po czym zaczynam ręką wyrabiać ciasto (powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni). Przykrywam ściereczka i zostawiam w ciepłe miejsce na 2 godz. do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach formuję dłonią kuleczki i układam je w tortownicy wyłożonej papierem w odległości ok 1-2cm. Ponownie przykrywam i odstawiam jeszcze na 3o minut.W tym czasie przygotowuję kruszonkę - zimne
masło wyrabiam dłońmi w miseczce z
cukrem i
mąką do momentu uzyskania średniej wielkości grudek. Gdy bułeczki trochę podrosną i 'przytulą się' do siebie smaruję je
mlekiem, posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200st. na 25 minut.