ßßß Cookit - przepis na 'Przytulone' brioszki z kruszonką

'Przytulone' brioszki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasto drożdżowe! Zawsze podjadam je, gdy jest jeszcze ciepłe. Nie boję się bólu brzucha, przez którym przestrzega mnie Babcia. Bo nawet jak mnie rozboli to warto było!
Składniki:
ciasto drożdżowe
- 600r mąki
- 25r drożdży
- 50r cukru
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 60g masła
kruszonka
- 25g zimnego masła
- 40g mąki
- 30g cukru
Mleko z masłem i cukrem stawiam na małym gazie. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się odstawiam do ostudzenia. W misce ubijam trzepaczką jajka a potem stopniowo dolewam masę mleczną. Dodaję pokruszone drożdże i mąkę po czym zaczynam ręką wyrabiać ciasto (powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni). Przykrywam ściereczka i zostawiam w ciepłe miejsce na 2 godz. do wyrośnięcia.
Po dwóch godzinach formuję dłonią kuleczki i układam je w tortownicy wyłożonej papierem w odległości ok 1-2cm. Ponownie przykrywam i odstawiam jeszcze na 3o minut.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę - zimne masło wyrabiam dłońmi w miseczce z cukrem i mąką do momentu uzyskania średniej wielkości grudek. Gdy bułeczki trochę podrosną i 'przytulą się' do siebie smaruję je mlekiem, posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200st. na 25 minut.
Źródło:http://drozdzowkawwielkimmiescie.blogspot.com/2013/11/przytulone-brioszki-z-kruszonka.html