ßßß
            
        
Uwielbiam ciasto drożdżowe! Zawsze podjadam je, gdy jest jeszcze ciepłe. Nie boję się bólu brzucha, przez którym przestrzega mnie Babcia. Bo nawet jak mnie rozboli to warto było!Składniki:ciasto drożdżowe- 600r mąki- 25r drożdży- 50r cukru- 100 ml mleka- 2 jajka- 60g masłakruszonka- 25g zimnego masła- 40g mąki- 30g cukruMleko z masłem i cukrem stawiam na małym gazie. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się odstawiam do ostudzenia. W misce ubijam trzepaczką jajka a potem stopniowo dolewam masę mleczną. Dodaję pokruszone drożdże i mąkę po czym zaczynam ręką wyrabiać ciasto (powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni). Przykrywam ściereczka i zostawiam w ciepłe miejsce na 2 godz. do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach formuję dłonią kuleczki i układam je w tortownicy wyłożonej papierem w odległości ok 1-2cm. Ponownie przykrywam i odstawiam jeszcze na 3o minut.W tym czasie przygotowuję kruszonkę - zimne masło wyrabiam dłońmi w miseczce z cukrem i mąką do momentu uzyskania średniej wielkości grudek. Gdy bułeczki trochę podrosną i 'przytulą się' do siebie smaruję je mlekiem, posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200st. na 25 minut.