ßßß
1. Ciasto drożdżowe2 szklanki mąki10 dag drożdżypół szklanki ciepłego mleka1/4 szklanki cukru1/4 szklanki cukru pudru2 jajka2 łyżki oliwy z oliwekMąkę i cukier przesiać przez sito do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 min. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min
2. Owoce400 g truskawek250 g rabarbaru2 łyżeczki cukruOwoce umyć i pokroić w kostkę i zasypać cukrem3. Kruszonka
100 g masłaszklanka mąki1/2 cukruMasło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło, połączyć i zagnieść.
Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ułożyć na nim truskawki i rabarbar.
Piec 30 min w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąć i posypać kruszonką. Piec jeszcze ok. 20 minut.