Wykonanie
Sezon na
owoce w pełni więc trzeba korzystać a nic tak nie smakuje jak własnoręcznie zebrane
owoce w pysznym cieście
drożdżowym- zresztą moim ulubionym do robienia :)
Ciasto drożdżowe3 szklanki
mąki10 dag
drożdży1,5 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
cukru pudru2
jajka2 łyżki
oliwy z oliwekMąkę i
cukier przesiać przez sito do miski.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku i dokładnie wymieszać (ja używam trzepaczki dzięki temu szybciej zaczynają pracować) a następnie wlać do miski, dodać
oliwę i
jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 min. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min
Owoce1 kg
wiśni2 łyżki
cukruWiśnie wydrylować i przekroić na połówki i zasypać
cukremKruszonka150 g
masła1 i 1/4 szklanka
mąki1 szklanka
cukruMasło rozpuścić na wolnym ogniu. Do miski wsypać
mąkę i
cukier. Wlać roztopione i gorące
masło, połączyć i zagnieść. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dodać jeszcze trochę
mąki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ugniatać jeszcze chwilę a następnie rozwałkować dość cienko i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć
wiśnie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (na dół) i piec ok. 30 minPo tym czasie wyjąć posypać ciasto kruszonką i wstawić na górę piekarnika piec jeszcze ok. 25 min aż kruszonka się przyrumieni.