Wykonanie
Dziś mam dla Was obiecany przepis na pyszne drożdżówki z
rabarbarem i
truskawkami. Połączenie wprost idealne :) Drożdżówki rosną pięknie i...pięknie znikają zaraz po upieczeniu. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:500 g
mąki pszennej (plus
mąka do pod sypania)40 g świeżych
drożdży220 ml ciepłego
mleka170 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego50 g stopionego
masła2 duże
jajkaszczypta
soliDodatkowo:250 g
truskawek250 g
rabarbaru4 łyżeczki
cukru (do posypania
owoców)1 roztrzepane
jajko (do wysmarowania drożdżówek)Kruszonka:100 g
mąki50 g
cukru trzcinowego (lub zwykłego)60 g
masłaDo ciepłego
mleka dodać pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli.
Jajka roztrzepać. Do
mąki dodać
jajka,
cukier,
cukier waniliowy i podrośnięte
drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione
masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować na
okrą g o średnicy około 10-12 cm i grubości 0,5-1 cm. Pośrodku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki. We wgłębieniu poukładać pokrojone
truskawki i kawałki
rabarbaru. Posypać
cukrem. Drożdżówki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. W międzyczasie zrobić kruszonkę zagniatając
mąkę,
cukier i
masło. Drożdżówki posypać kruszonką, a brzegi posmarować rozkłóconym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut lub do czasu zarumienienia. Smacznego!Rady : Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące! Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do
chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości
mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu będzie bardziej puszyste po upieczeniu.