ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej (plus mąka do pod sypania)40 g świeżych drożdży220 ml ciepłego mleka170 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego50 g stopionego masła2 duże jajkaszczypta soliDodatkowo:250 g truskawek250 g rabarbaru4 łyżeczki cukru (do posypania owoców)1 roztrzepane jajko (do wysmarowania drożdżówek)Kruszonka:100 g mąki50 g cukru trzcinowego (lub zwykłego)60 g masła

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować na okrą g o średnicy około 10-12 cm i grubości 0,5-1 cm. Pośrodku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki. We wgłębieniu poukładać pokrojone truskawki i kawałki rabarbaru. Posypać cukrem. Drożdżówki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. W międzyczasie zrobić kruszonkę zagniatając mąkę, cukier i masło. Drożdżówki posypać kruszonką, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut lub do czasu zarumienienia. Smacznego!Rady : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące! Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu będzie bardziej puszyste po upieczeniu.