Wykonanie
Czy
ciasto drożdżowe może być aż tak proste w przygotowaniu?Może!Testowałam i okazuje się, że jest taki prosty przepis, że każdy mężczyzna będzie w stanie zrobić
ciasto drożdżowe z
owocami.Chociaż dla mnie najistotniejszym elementem
ciasto drożdżowego jest...... kruszonka!Im więcej tym lepiej...
Owoców sezonowych nie brakuje, więc moje ciasto ma w sobie
śliwki ;) Można dać
jabłka lub
brzoskwinie.
Składniki:5
jajek10 dag
drożdży1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju1 szklanka letniego
mleka5 szklanek
mąkicukier waniliowy70 dag
śliwek lub innych
owocówPrzygotowanie:W dużej misie rozkłócamy
jajka. Na tak przygotowane
jajka wsypujemy pokruszone
drożdże,
cukier i
cukier waniliowy, wlewamy
olej i
mleko, a na koniec przesiewamy
mąkę.Wszystkie składniki przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 3 godziny do ciepłego pomieszczenia. Nie mieszamy!Po 3 godzinach ciasto mieszamy łyżką i wylewamy na dobrze natłuszczoną blachę.Na ciasto wykładamy
śliwki i posypujemy kruszonką.Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 180 stopni. Tak pieczemy 60 minut.Kruszonka:20 dag
mąki12 dag
masła10 dag
cukruWszystkie składniki mieszamy widelcem, a następnie palcami.Ciasto proste i bardzo smaczne")