Wykonanie
Przepis ten dostałam od jednej znajomej, która z kolei ma go od swojej mamy, a ta od swojej. Pokoleniowe "recepty" na ciasta zawsze się udają. Są przepyszne, a ich efekty kojarzą mi się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami z czasów, kiedy wzrostem nie sięgało się ponad stół :D.
Owoce użyte w tym przepisie są dowolne. Ja wykorzystałam zalegające u mnie w domu węgierki i od siebie dodałam kruszonkę. Wyszło przepysznie, a cały placek zniknął w kilka chwil. :) Idealny na weekend dla całej rodziny czy do popołudniowej
kawy. Prosty, wręcz banalny przepis na placek
drożdżowy. :)Składniki:Ciasto:100 g
drożdży1 duży
cukier waniliowy (32 g)szklanka
cukruszklanka
oleju5
jajek1 szklanka ciepłego
mleka4 szklanki
mąki600 -700 g
śliwek węgierekKruszonka:1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru50 g
masłaPrzygotowanie:
Mąke przesiać do miski.Do innej dużej miski wkruszyć na dno
drożdże. Na to po kolei dodawać (bez mieszania):
cukier waniliowy,
cukier,
olej,
jajka (roztrzepane),
mleko i przesianą
mąkę. Nie mieszając przykryć ściereczką i pozostawić na 3 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od miski (wciąż jednak będzie półpłynne).W międzyczasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotować
śliwki. Umyć, pozbawić pestek i podzielić na połowy.Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie składniki (
masło powinno być miękkie, ale nie płynne). Pozostawić w cieple.Przygotować formę 34x24. Wyłożyć dno papierem, a boki posmarować
masłem. Po wyrobieniu ciasta, całe przełożyć do formy i wyrównać górę. Wyłożyć na ciasto
śliwki i posypać kruszonką, rozkruszając ją w palcach.Piec około 30-35 minut w temperaturze190 stopni, do suchego patyczka.