ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Przepis ten dostałam od jednej znajomej, która z kolei ma go od swojej mamy, a ta od swojej. Pokoleniowe "recepty" na ciasta zawsze się udają. Są przepyszne, a ich efekty kojarzą mi się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami z czasów, kiedy wzrostem nie sięgało się ponad stół :D. Owoce użyte w tym przepisie są dowolne. Ja wykorzystałam zalegające u mnie w domu węgierki i od siebie dodałam kruszonkę. Wyszło przepysznie, a cały placek zniknął w kilka chwil. :) Idealny na weekend dla całej rodziny czy do popołudniowej kawy. Prosty, wręcz banalny przepis na placek drożdżowy. :)
Składniki:
Ciasto:
100 g drożdży
1 duży cukier waniliowy (32 g)
szklanka cukru
szklanka oleju
5 jajek
1 szklanka ciepłego mleka
4 szklanki mąki
600 -700 g śliwek węgierek
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
50 g masła
Przygotowanie:
Mąke przesiać do miski.
Do innej dużej miski wkruszyć na dno drożdże. Na to po kolei dodawać (bez mieszania): cukier waniliowy, cukier, olej, jajka (roztrzepane), mleko i przesianą mąkę. Nie mieszając przykryć ściereczką i pozostawić na 3 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od miski (wciąż jednak będzie półpłynne).
W międzyczasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotować śliwki. Umyć, pozbawić pestek i podzielić na połowy.
Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie składniki (masło powinno być miękkie, ale nie płynne). Pozostawić w cieple.
Przygotować formę 34x24. Wyłożyć dno papierem, a boki posmarować masłem. Po wyrobieniu ciasta, całe przełożyć do formy i wyrównać górę. Wyłożyć na ciasto śliwki i posypać kruszonką, rozkruszając ją w palcach.
Piec około 30-35 minut w temperaturze190 stopni, do suchego patyczka.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_155_placek-drozdzowy-ze-sliwkami-i-kruszonka.html