Wykonanie
Idealne majowe.Ciasto. Koniecznie.Z
mlekiem.

zaczyn :40 gram
drożdżypół szklanki ciepłego
mlekapół szklanki
mąkiłyżka
cukruciasto :3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowegopół szklanki ciepłego
mleka50 gram roztopionego i ostudzonego
masła2
jajka5 łodyg
rabarbarukruszonka :200 gram
mąki100 gram
cukru100 gram
masła roztopionegoRozpocząć od przygotowania zaczynu:
drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z
mlekiem.Dodać
mąkę i
cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem
rabarbaru.Wyrobić gładkie i miękkie ciasto - zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.W tym czasie pokroić
rabarbar na kawałki o
boku 1 cm.Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Wyłożyć na wierzch kawałki
rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.W
między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.W tle widzicie mlecznik z firmy Artists work shop, do zakupienia w tym dziale klik . A o samej firmie więcej już niedługo w oddzielnym
poście.


Dodaję do piknikowej akcji klik .