ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Idealne majowe.
Ciasto. Koniecznie.
Z mlekiem.
zaczyn :
40 gram drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki mąki
łyżka cukru
ciasto :
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki ciepłego mleka
50 gram roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
5 łodyg rabarbaru
kruszonka :
200 gram mąki
100 gram cukru
100 gram masła roztopionego
Rozpocząć od przygotowania zaczynu: drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z mlekiem.
Dodać mąkę i cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem rabarbaru.
Wyrobić gładkie i miękkie ciasto - zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki o boku 1 cm.
Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Wyłożyć na wierzch kawałki rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
W między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tle widzicie mlecznik z firmy Artists work shop, do zakupienia w tym dziale klik . A o samej firmie więcej już niedługo w oddzielnym poście.
Dodaję do piknikowej akcji klik .
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/05/drozdzowka-z-rabarbarem.html