ßßß
zaczyn :40 gram drożdżypół szklanki ciepłego mlekapół szklanki mąkiłyżka cukruciasto :3 szklanki mąki3/4 szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowegopół szklanki ciepłego mleka50 gram roztopionego i ostudzonego masła2 jajka5 łodyg rabarbarukruszonka :200 gram mąki100 gram cukru100 gram masła roztopionegoRozpocząć od przygotowania zaczynu: drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z mlekiem.Dodać mąkę i cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem rabarbaru.Wyrobić gładkie i miękkie ciasto - zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki o boku 1 cm.Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Wyłożyć na wierzch kawałki rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.W między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.W tle widzicie mlecznik z firmy Artists work shop, do zakupienia w tym dziale klik . A o samej firmie więcej już niedługo w oddzielnym poście.
Dodaję do piknikowej akcji klik .