Wykonanie
Proste do zrobienia i pyszne do zjedzenia..
20 g świeżych
drożdży350 g
mąki50 g
cukrucukier waniliowy70 g miękkiego
masła120 ml ciepłego
mleka1
jajkoDrożdże rozpuścić w
mleku, dodać łyżeczkę
cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrobić,przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą szklaneczki wykrawać kółka. 3 krążki ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przekładać np.do foremek na tartaletki.Odstawić do wyrośnięcia.
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić.Po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.