Wykonanie


Składniki:- 25 g
drożdży- 2 łyżki
cukru-
cukier waniliowy- 1
jajo- 1/4 szklanki
mleka ciepłego- 250 g
mąki- 1/2
masła-
dżem (dowolny smak)

Do ciepłego
mleka dodajemy
drożdże,
cukier i
mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy
dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo 35 minut w nagrzanym piecu.Uwaga: nie nakładajcie zbyt dużo
dżemu tak jak ja, bo się będzie wylewał podczas pieczenia ;-)

Rogaliki były pyszne!

Zapraszam na SmykWKuchni na Facebook!Pozdrawiam cieplutko!