ßßß
Dzisiaj tłusty czwartek, wszędzie pączków pełno, a ja proponuję słodkie bułki drożdżowe :-)Składniki: na rozczyn:4 dag drożdży2 czubate łyżeczki cukru2 czubate łyżki mąkiok.1/4 szkl. ciepłego mlekaciasto:50 dag mąki2 jajkaok.1 szkl. mleka1/2 szkl. cukru1 cukier waniliowy5 dag roztopionego masłaWykonanie:Zrobić rozczyn z podanych wyżej składników. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajka, mleko i stopione masło. Ciasto dobrze wyrobić ręką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość.Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć tarta bułką. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki, układać na blasze, zrobić w nich wgłębienie na łyżeczkę marmolady, posmarować rozmąconym jajem.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180-200 st.C..Smacznego :-)