Wykonanie
Dzisiaj tłusty czwartek, wszędzie pączków pełno, a ja proponuję słodkie
bułki drożdżowe :-)Składniki: na rozczyn:4 dag
drożdży2 czubate łyżeczki
cukru2 czubate łyżki
mąkiok.1/4 szkl. ciepłego
mlekaciasto:50 dag
mąki2
jajkaok.1 szkl.
mleka1/2 szkl.
cukru1
cukier waniliowy5 dag roztopionego
masłaWykonanie:Zrobić rozczyn z podanych wyżej składników. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do przesianej
mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte
jajka,
mleko i stopione
masło. Ciasto dobrze wyrobić ręką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość.Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć
tarta bułką. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki, układać na blasze, zrobić w nich wgłębienie na łyżeczkę
marmolady, posmarować rozmąconym
jajem.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180-200 st.C..Smacznego :-)