ßßß Cookit - przepis na Miękkie rogaliki maślane (6 składników)

Miękkie rogaliki maślane (6 składników)

nazwa

Wykonanie

Te przepyszne, miękkie, maślane rogaliki mogą być idealną podstawą śniadania lub pysznym deserem. Wyrabia się je szybko i można nadziać dowolnymi dodatkami. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc smakuje świetnie z konfiturami, słodkimi kremami i czekoladą. Choć sprawdzą się także z wytrawnymi dodatkami. W środku są puszyste i mięciutkie, a brzegi nie twardnieją podczas pieczenia, więc będą idealne dla dzieci. Dla mnie to przepis obowiązkowy w rodzinnym repertuarze :)
Porcje: 16 sztuk
Składniki
drożdże [7 g suszonych lub 15 g świeżych]
mleko [230 g / 1 szklanka]
cukier [50 g / 1/4 szklanki + 1 łyżka do zaczynu]
jajka [2 sztuki]
masło [50 g / 1/4 kostki]
mąka [500 g + do podsypania]
Dodatkowo:
► łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu – opcjnalnie
Przygotowanie
Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, rozpuścić i przestudzić masło.
Mleko podgrzać do temperatury ciała – można sprawdzić palcem, przy dotknięciu powinno być delikatnie letnie, nie gorące (zbyt wysoka temperatura zabije drożdże).
W osobnej miseczce połączyć 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać do połączenia i odstawić.
W dużej misce wymieszać jajka z cukrem. Dodać zaczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło i porządnie wymieszać.
Partiami dodawać odmierzone 500 g mąki (można się tu posłużyć mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego). Finalne ciasto powinno być lepkie i klejące – spokojnie, po wyrośnięciu porządnie podsypiemy je mąką podczas wyrabiania. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Po wyrośnięciu, jeszcze przez zagniataniem, rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto wyłożyć na blat porządnie podsypany mąką. Górę ciasta też posypać i zagniatać (dodając mąki), aż będzie miękkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk.
Ciasto podzielić na 2 równe części, uformować kule. Każdą z nich rozwałkować, do utworzenia okrągłego blatu ciasta.
Okrągłe ciasto podzielić na 8 części tak, aby uzyskać 8 trójkątów (tak, jakbyśmy kroili pizzę). Każdy trójkąt ponownie, delikatnie rozwałkować. W połowie najkrótszego brzegu zrobić małe nacięcie i zawinąć rogala zgodnie z instrukcją na zdjęciach.
Zawinięte rogaliki odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, aby skórka nabrała głębokiego koloru.
Piec przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2019/01/miekkie-rogaliki-maslane-6-skladnikow.html