Wykonanie
Te przepyszne, miękkie, maślane rogaliki mogą być idealną podstawą śniadania lub pysznym deserem. Wyrabia się je szybko i można nadziać dowolnymi dodatkami. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc smakuje świetnie z
konfiturami, słodkimi kremami i
czekoladą. Choć sprawdzą się także z wytrawnymi dodatkami. W środku są puszyste i mięciutkie, a brzegi nie twardnieją podczas pieczenia, więc będą idealne dla dzieci. Dla mnie to przepis obowiązkowy w rodzinnym repertuarze :)
Porcje: 16 sztukSkładniki►
drożdże [7 g suszonych lub 15 g świeżych]►
mleko [230 g / 1 szklanka]►
cukier [50 g / 1/4 szklanki + 1 łyżka do zaczynu]►
jajka [2 sztuki]►
masło [50 g / 1/4 kostki]►
mąka [500 g + do podsypania]Dodatkowo:► łyżeczka
cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu – opcjnalniePrzygotowaniePrzed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, rozpuścić i przestudzić
masło.
Mleko podgrzać do temperatury ciała – można sprawdzić palcem, przy dotknięciu powinno być delikatnie letnie, nie gorące (zbyt wysoka temperatura zabije
drożdże).W osobnej miseczce połączyć 3 łyżki ciepłego
mleka, 1 łyżkę
cukru i
drożdże. Wymieszać do połączenia i odstawić.W dużej misce wymieszać
jajka z
cukrem. Dodać zaczyn
drożdżowy, resztę ciepłego
mleka, rozpuszczone
masło i porządnie wymieszać.Partiami dodawać odmierzone 500 g
mąki (można się tu posłużyć mikserem z nakładkami do
ciasta drożdżowego). Finalne ciasto powinno być lepkie i klejące – spokojnie, po wyrośnięciu porządnie podsypiemy je
mąką podczas wyrabiania. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę.Po wyrośnięciu, jeszcze przez zagniataniem, rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).Ciasto wyłożyć na blat porządnie podsypany
mąką. Górę ciasta też posypać i zagniatać (dodając
mąki), aż będzie miękkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk.Ciasto podzielić na 2 równe części, uformować kule. Każdą z nich rozwałkować, do utworzenia okrągłego blatu ciasta.Okrągłe ciasto podzielić na 8 części tak, aby uzyskać 8 trójkątów (tak, jakbyśmy kroili pizzę). Każdy trójkąt ponownie, delikatnie rozwałkować. W połowie najkrótszego brzegu zrobić małe nacięcie i zawinąć
rogala zgodnie z instrukcją na zdjęciach.Zawinięte rogaliki odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym
jajkiem lub
mlekiem, aby skórka nabrała głębokiego koloru.Piec przez 10 minut w 180 stopniach.Smacznego!