ßßß
Te przepyszne, miękkie, maślane rogaliki mogą być idealną podstawą śniadania lub pysznym deserem. Wyrabia się je szybko i można nadziać dowolnymi dodatkami. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc smakuje świetnie z konfiturami, słodkimi kremami i czekoladą. Choć sprawdzą się także z wytrawnymi dodatkami. W środku są puszyste i mięciutkie, a brzegi nie twardnieją podczas pieczenia, więc będą idealne dla dzieci. Dla mnie to przepis obowiązkowy w rodzinnym repertuarze :)








Porcje: 16 sztukSkładniki► drożdże [7 g suszonych lub 15 g świeżych]► mleko [230 g / 1 szklanka]► cukier [50 g / 1/4 szklanki + 1 łyżka do zaczynu]► jajka [2 sztuki]► masło [50 g / 1/4 kostki]► mąka [500 g + do podsypania]Dodatkowo:► łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu – opcjnalniePrzygotowaniePrzed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, rozpuścić i przestudzić masło.Mleko podgrzać do temperatury ciała – można sprawdzić palcem, przy dotknięciu powinno być delikatnie letnie, nie gorące (zbyt wysoka temperatura zabije drożdże).W osobnej miseczce połączyć 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać do połączenia i odstawić.W dużej misce wymieszać jajka z cukrem. Dodać zaczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło i porządnie wymieszać.Partiami dodawać odmierzone 500 g mąki (można się tu posłużyć mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego). Finalne ciasto powinno być lepkie i klejące – spokojnie, po wyrośnięciu porządnie podsypiemy je mąką podczas wyrabiania. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę.Po wyrośnięciu, jeszcze przez zagniataniem, rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).Ciasto wyłożyć na blat porządnie podsypany mąką. Górę ciasta też posypać i zagniatać (dodając mąki), aż będzie miękkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk.Ciasto podzielić na 2 równe części, uformować kule. Każdą z nich rozwałkować, do utworzenia okrągłego blatu ciasta.Okrągłe ciasto podzielić na 8 części tak, aby uzyskać 8 trójkątów (tak, jakbyśmy kroili pizzę). Każdy trójkąt ponownie, delikatnie rozwałkować. W połowie najkrótszego brzegu zrobić małe nacięcie i zawinąć rogala zgodnie z instrukcją na zdjęciach.Zawinięte rogaliki odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, aby skórka nabrała głębokiego koloru.Piec przez 10 minut w 180 stopniach.Smacznego!