Wykonanie
Pieczone kilka dni temu..razem z drożdżówką z
bakaliami ..Czasem tak robię, że zwiększam proporcje ciasta..i wtedy robię dwa inne wypieki ale z tego samego ciasta...Bułeczki odrywane...na bogato..dużo
bakalii..i na dodatek jeszcze
dżem...pycha..

20 g świeżych
drożdży350 g
mąki50 g
cukrucukier waniliowy70 g miękkiego
masła120 ml ciepłego
mleka1
jajkospora garść mieszanki studenckiej
dżem Łowicz
Drożdże rozpuścić w
mleku, dodać łyżeczkę
cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę studencką.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Przygotować foremki na tartaletki, smarując
masłem lub
margaryną i obsypując
mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, odrywać po kawałku ciasta.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, posmarować
dżemem i zwinąć roladki.Pokroić na kilka kawałków.Kawałki ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać
cukrem.



