Wykonanie
Sezon na
rabarbar trwa więc dzisiaj zapraszam na pyszne
ciasto drożdżowe z jego udziałem. Smak kwaśnych
owoców i słodkiej kruszonki, to idealne połączenie, podane z pyszną
kawą, stanowi skończona całość...polecam.

Składniki na ciasto:700 g
mąki5
jajek200 g
masła1
cukier waniliowy12 dag
drożdży1/4 litra
mleka,1 i 1/2 szklanki
cukru
Składniki na kruszonkę:60 g
cukru60 g
mąki50 g
masła
Dodatkowo:600 g
rabarbaru4 łyżki
cukru
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać i zasypać
cukrem. Wymieszać i odstawić.W misce rozetrzeć
drożdże z łyżeczkę
cukru. W garnuszku zagrzać
mleko i przelać je do
drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą
mąkę, wlać wyrośnięte
drożdże, stopione
masło i utarte z
cukrem jajka. Dodać
cukier waniliowy i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
rabarbar, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.

Smacznego :)