ßßß Cookit - przepis na Krucha drożdżówka z rabarbarem

Krucha drożdżówka z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam coraz mniej wolnego czasu... Sezon rabarbarowy w pełni ,a ja dopiero zaczynam.. Na pierwszy rzut krucha drożdżówka ...
3 jajka
5 dkg drożdży
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl .mleka
1/2 kg mąki
40 dkg rabarbaru
2-3 łyżki bułki tartej
Kruszonka
1/2 kostki masła
1 i 1/2 szkl .mąki
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
Robimy kruszonkę- mąkę, masło i cukry zagnieść i włożyć do zamrażalnika.Jaka wbić do miski, wkruszyć drożdże, dodać miękkie masło, posypać cukrem i wlać zimne mleko. Nie mieszać, tylko odstawić na 1 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Posypać bułką tartą, ułożyć pokrojony rabarbar, na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec około o30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem.
Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/krucha-drozdzowka-z-rabarbarem.html