Wykonanie
Ostatnio mam coraz mniej wolnego czasu... Sezon
rabarbarowy w pełni ,a ja dopiero zaczynam.. Na pierwszy rzut krucha drożdżówka ...3
jajka5 dkg
drożdży1/2 kostki
masła1/2 szkl.
cukru3/4 szkl .
mleka1/2 kg
mąki40 dkg
rabarbaru2-3 łyżki
bułki tartejKruszonka1/2 kostki
masła1 i 1/2 szkl .
mąki1
cukier waniliowy1/2 szkl.
cukruRobimy kruszonkę-
mąkę,
masło i
cukry zagnieść i włożyć do zamrażalnika.Jaka wbić do miski, wkruszyć
drożdże, dodać miękkie
masło, posypać
cukrem i wlać zimne
mleko. Nie mieszać, tylko odstawić na 1 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodać
mąkę i wyrobić ciasto. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Posypać
bułką tartą, ułożyć pokrojony
rabarbar, na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec około o30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać
cukrem.Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach.