Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Wczoraj odbył się chrzest mojego synka, dojadamy różności. Nie
powiem sporo przysmaków rozdałam gościom, moje nowe ciasta cieszyły się wielkim powodzeniem. Na pewno będą też przepisy dla Was. A dziś kolejna wariacja z
serii bułeczek scones, coś na szybko idealne do
śniadaniowego pudełka – dziś w wersji
maślanej z
suszoną śliwką i
orzechami nerkowca, chociaż możecie użyć każdych, świetne będą też
migdały.
Dzięki suszonym
śliwkom bułeczki nie wymagają smarowania
dżemem,
płatki owsiane zapewniają uczucie sytości , a
orzechy nadają im pysznego delikatnego smaku, jest to na pewno miła odskocznia od często jedzonych przez nas
orzechów ziemnych. Bierzcie się do pieczenia, maślane bułeczki ze
śliwkami i
orzechami powstają w około 15 minut !inspiracja
Składniki: na 9-10 bułeczek2 szklanki
maki tortowej1 szklanka
płatków owsianych100 g
masła3
jaja1/3 szklanki
cukru16 g
cukru z
wanilią ( op. )1 szklanka suszonych
śliwek1 szklanka
orzechów nerkowcaniepełna szklanka
mleka ( ok. 210 ml )1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka z
pomarańczy lub
olejek pomarańczowy1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Piec nastawić na 220 stopni, góra dół z termoobiegiem.W dużej misce wymieszać
mąkę,
płatki,
cukry, proszek i
sól wymieszać. Dodać pokrojone
masło i rozdrobnić je palcami. Wymieszać z
bakaliami.
Jaja lekko ubić , dodać
mleko.Wlać mokre do suchych. Połączyć łyżką i nakładać równe porcje ciasta na papier do pieczenia lub formę do muffinów ( wtedy wyjdzie 12 babek ).Piec 10-15 minut, aż będą złociste.Smacznego!Najlepsze są gorące, z rozpływającymi się
śliwkami.Pozdrawiam AniaPowiązane notki:
Morelowe ziemniaczane bułeczki z
jogurtemEkspresowo :
ciasto francuskie ze
śliwkami i
migdałamiSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskie