ßßß
Dzięki suszonym śliwkom bułeczki nie wymagają smarowania dżemem, płatki owsiane zapewniają uczucie sytości , a orzechy nadają im pysznego delikatnego smaku, jest to na pewno miła odskocznia od często jedzonych przez nas orzechów ziemnych. Bierzcie się do pieczenia, maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami powstają w około 15 minut !inspiracja
Składniki: na 9-10 bułeczek2 szklanki maki tortowej1 szklanka płatków owsianych100 g masła3 jaja1/3 szklanki cukru16 g cukru z wanilią ( op. )1 szklanka suszonych śliwek1 szklanka orzechów nerkowcaniepełna szklanka mleka ( ok. 210 ml )1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy1/2 łyżeczki soliPrzygotowanie:Piec nastawić na 220 stopni, góra dół z termoobiegiem.W dużej misce wymieszać mąkę, płatki, cukry, proszek i sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i rozdrobnić je palcami. Wymieszać z bakaliami.Jaja lekko ubić , dodać mleko.Wlać mokre do suchych. Połączyć łyżką i nakładać równe porcje ciasta na papier do pieczenia lub formę do muffinów ( wtedy wyjdzie 12 babek ).Piec 10-15 minut, aż będą złociste.Smacznego!Najlepsze są gorące, z rozpływającymi się śliwkami.Pozdrawiam AniaPowiązane notki:Morelowe ziemniaczane bułeczki z jogurtemEkspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałamiSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie