ßßß Cookit - przepis na Lekkie brownies

Lekkie brownies

nazwa

Wykonanie

Lekkie brownies b ędzie dobre dla tych, którzy jeszcze brownies nie próbowali w obawie przed ich "zakalcowatością". Jest rzeczywiście nieco lżejsze niż większość brownies, struktura może delikatnie mniej zbita, choć daleko jej do murzynka, ale smak zdecydowanie charakterystyczny dla brownies, mocno czekoladowy, wilgotny, bogaty.
Zapraszam więc na pysznie czekoladowy kawałek i polecam również inne brownies na moim blogu.
75 g masła
115 g czekolady ciemnej
200 g cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki pełnego mleka w temperaturze pokojowej
130 g maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o boku 23 cm.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w niewielkim rondelku na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier i jajka ubijamy do białości. Dodajemy ekstrakt i mleko i dobrze mieszamy. Dodajemy wystudzona czekoladę i mieszamy.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do czekoladowej mieszanki, delikatnie mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone.
Masę wykładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 20 minut, aż patyczek będzie czysty.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Inspiracja z książki P. Helding "Fat Witch Brownies"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/01/lekkie-brownies.html