ßßß
Składniki:300 g płatków owsianych100 g pestek słonecznika100 g rodzynek100 g suszonej żurawiny100 g suszonych śliwek50 g płatków migdałów3 łyżki brązowego cukru5 łyżki miodu gryczanego2 łyżki oleju rzepakowego3 łyżki ziaren sezamu2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Płatki owsiane, migdałowe, ziarna, przyprawy i cukier mieszamy.Suszone śliwki kroimy i w osobnym naczyniu mieszamy z bakaliami.Płatki z dodatkami wrzucamy na patelnię, prażymy 2-3 minuty mieszając.Dodajemy miód i olej, prażymy mieszając ok 10 minut, do momentu aż zbrązowieje.Gorące płatki mieszamy z bakaliami i odstawiamy do wystudzenia.Zimną przechowujemy w papierowych torebkach lub szczelnych słoikach.Smacznego!Jeśli nie chcecie stać przy patelni, możecie płatki wymieszać w misce z miodem i olejem i wrzucić na około 20-25 minut do piekarnika, mieszając kilkakrotnie aby równo się upiekła. Temperatura powinna wahać się miedzy 160-180 stopni, polecam użycie termoobiegu.
Powiązane notki:Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodemNocna owsianka z miodem i suszonymi owocamiSłodka Bakaliowa manna z gruszką japońską czyli zdrowe słodycze bez cukruFlat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelniŚwiąteczna owsianka piernikowa ze skórką pomarańczową