Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Ostatnio mam mało czasu na robienie śniadań, a z racji tego, że staram się ograniczać porcje kolacyjne, rano jestem bardzo głodna. Postanowiłam zrobić więc domową Granolę
śniadaniową. Pełna błonnika i
bakalii granola z pewnością stanie się podstawą pełnowartościowego śniadania. Ja jem ją z
jogurtem,
serkami np. wiejskim lub
białym,
mlekiem, świetnie nada się też jako Sylwestrowo – karnawałowa dekoracja do
lodów, deserów i ciast. Pomyślałam o tym,że nie każdy ma w domu sprawny piekarnik, co więcej prażąc
płatki na patelni możemy kontrolować stan zrumienienia
płatków, dzięki dodatkowi
miodu mamy pewność, że
musli długo zachowa świeżość, co więcej będą wyjątkowym i smacznym prezentem ! Inspiracja tu, u Kamciss
Składniki:300 g
płatków owsianych100 g pestek
słonecznika100 g
rodzynek100 g
suszonej żurawiny100 g suszonych
śliwek50 g
płatków migdałów3 łyżki
brązowego cukru5 łyżki
miodu gryczanego2 łyżki
oleju rzepakowego3 łyżki ziaren
sezamu2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:
Płatki owsiane,
migdałowe, ziarna,
przyprawy i
cukier mieszamy.
Suszone śliwki kroimy i w osobnym naczyniu mieszamy z
bakaliami.
Płatki z dodatkami wrzucamy na patelnię, prażymy 2-3 minuty mieszając.Dodajemy
miód i
olej, prażymy mieszając ok 10 minut, do momentu aż zbrązowieje.Gorące
płatki mieszamy z
bakaliami i odstawiamy do wystudzenia.Zimną przechowujemy w papierowych torebkach lub szczelnych słoikach.Smacznego!Jeśli nie chcecie stać przy patelni, możecie
płatki wymieszać w misce z
miodem i
olejem i wrzucić na około 20-25 minut do piekarnika, mieszając kilkakrotnie aby równo się upiekła. Temperatura powinna wahać się
miedzy 160-180 stopni, polecam użycie termoobiegu.
Powiązane notki:Pancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemNocna owsianka z
miodem i
suszonymi owocamiSłodka Bakaliowa
manna z
gruszką japońską czyli zdrowe
słodycze bez
cukruFlat Bread czyli szybki
chleb z ziarnami z patelniŚwiąteczna owsianka piernikowa ze
skórką pomarańczową