ßßß Cookit - przepis na Domowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z miodem z patelni

Domowa Bakaliowa śniadaniowa Granola (musli) z miodem z patelni

nazwa

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Ostatnio mam mało czasu na robienie śniadań, a z racji tego, że staram się ograniczać porcje kolacyjne, rano jestem bardzo głodna. Postanowiłam zrobić więc domową Granolę śniadaniową. Pełna błonnika i bakalii granola z pewnością stanie się podstawą pełnowartościowego śniadania. Ja jem ją z jogurtem, serkami np. wiejskim lub białym, mlekiem, świetnie nada się też jako Sylwestrowo – karnawałowa dekoracja do lodów, deserów i ciast. Pomyślałam o tym,że nie każdy ma w domu sprawny piekarnik, co więcej prażąc płatki na patelni możemy kontrolować stan zrumienienia płatków, dzięki dodatkowi miodu mamy pewność, że musli długo zachowa świeżość, co więcej będą wyjątkowym i smacznym prezentem ! Inspiracja tu, u Kamciss
Składniki:
300 g płatków owsianych
100 g pestek słonecznika
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
100 g suszonych śliwek
50 g płatków migdałów
3 łyżki brązowego cukru
5 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Płatki owsiane, migdałowe, ziarna, przyprawy i cukier mieszamy.
Suszone śliwki kroimy i w osobnym naczyniu mieszamy z bakaliami.
Płatki z dodatkami wrzucamy na patelnię, prażymy 2-3 minuty mieszając.
Dodajemy miód i olej, prażymy mieszając ok 10 minut, do momentu aż zbrązowieje.
Gorące płatki mieszamy z bakaliami i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną przechowujemy w papierowych torebkach lub szczelnych słoikach.
Smacznego!
Jeśli nie chcecie stać przy patelni, możecie płatki wymieszać w misce z miodem i olejem i wrzucić na około 20-25 minut do piekarnika, mieszając kilkakrotnie aby równo się upiekła. Temperatura powinna wahać się miedzy 160-180 stopni, polecam użycie termoobiegu.
Powiązane notki:
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Nocna owsianka z miodem i suszonymi owocami
Słodka Bakaliowa manna z gruszką japońską czyli zdrowe słodycze bez cukru
Flat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni
Świąteczna owsianka piernikowa ze skórką pomarańczową
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/01/domowa-bakaliowa-sniadaniowa-granola-musli-z-miodem-z-patelni