ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka gruszkowo - śliwkowa

Zapiekanka gruszkowo - śliwkowa

nazwa

Wykonanie

Zawsze, jak zapiekam owoce, to mam przekonanie, że ten deser jest bez kalorii, może dlatego, że taki zdrowy, bo jest tam miód, płatki owsiane, cynamon... Owoce są kwaskowe i miękkie, kruszonka słodka i chrupiąca. Jest to idealny deser dla tych co nie chcą jeść ciast i ciasteczek, co dbają o linię i mimo, że kalorii też ma trochę, to trudno go sobie odmówić. Dla tych co nie odmawiają sobie przyjemności polecam je z gałką lodów orzechowych lub waniliowych, pycha!
Składniki:
owoce sezonowe, ja użyłam:
70 dkg śliwek węgierek
4 duże gruszki
kruszonka:
pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki
50 gram masła
łyżka miodu
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
wszystkie składniki kruszonki z wyj. brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki, gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na małe średnie kawałki, zostawiając środek gruszki. Wykładamy owoce obok siebie lub można położyć najpierw gruszki, a na nie śliwki.
posypujemy owoce kruszonką, posypujemy cukrem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut - aż gruszki zmiękną i kruszonka ładnie przypiecze się ( śliwki szybciej są miękkie).
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/09/zapiekanka-gruszkowo-sliwkowa.html