Wykonanie
Zawsze, jak zapiekam
owoce, to mam przekonanie, że ten deser jest bez kalorii, może dlatego, że taki zdrowy, bo jest tam
miód,
płatki owsiane,
cynamon...
Owoce są kwaskowe i miękkie, kruszonka słodka i chrupiąca. Jest to idealny deser dla tych co nie chcą jeść ciast i
ciasteczek, co dbają o linię i mimo, że kalorii też ma trochę, to trudno go sobie odmówić. Dla tych co nie odmawiają sobie przyjemności polecam je z gałką
lodów orzechowych lub
waniliowych, pycha!Składniki:
owoce sezonowe, ja użyłam:70 dkg
śliwek węgierek4 duże
gruszkikruszonka:pół szklanki
płatków owsianych2 łyżki
mąki50 gram
masłałyżka
miodu2 łyżki
cukru brązowego1 łyżeczka
cynamonugarść
płatków migdałowychPrzygotowanie:wszystkie składniki kruszonki z wyj.
brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki,
gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na małe średnie kawałki, zostawiając środek
gruszki. Wykładamy
owoce obok siebie lub można położyć najpierw
gruszki, a na nie
śliwki.posypujemy
owoce kruszonką, posypujemy
cukrem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut - aż
gruszki zmiękną i kruszonka ładnie przypiecze się (
śliwki szybciej są miękkie).