Wykonanie
Miał być smak słodko kwaśny i był. Miało być miękkie i chrupiące i było. Było też pachnące. Zapach w kuchni był słodki i
owocowy. Na targu z rana wybór
śliwek był ogromny, cały czas błąkała się w mojej głowie myśl, że ze
śliwkami jest tak, że te mniej ładne są smaczniejsze, niż te piękne. Postawiłam na
śliwki mieniące się kilkoma odcieniami koloru
śliwkowo-niebieskiego, lekko matowe, lekko błyszczące, z kilkoma gałązkami i listkami - instynkt mnie nie zawiódł i były smaczne. Kruszonka, to
płatki owsiane z
miodem,
cynamonem,
brązowym cukrem i
migdałami - miała być chrupiąca i słodka i była...Składniki:ciasto:250 g przesianej
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1,5 łyżki
śmietany1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaśliwki - 60 dkgkruszonka:pół szklanki
płatków owsianych2 łyżki
mąki50 gram
masłałyżka
miodu2 łyżki
cukru brązowego1 łyżeczka
cynamonugarść
płatków migdałowychPrzygotowanie:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciemschłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy
fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z
fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze 5 minut, wyjmujemy z pieca - nie jest to konieczne, gdy chcemy aby ciasto nam wyrosło, ja tym razem piekłam bez
fasolkiwszystkie składniki kruszonki z wyj.
brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki, wykładamy jedna obok drugiej na podpieczonym spodzie, skórką na dółposypujemy kruszonką, posypujemy z wierzchu
cukrem i ok. 20-25 minut pieczemy ustawiając piekarnik "góra/dół" - każdy piekarnik piecze trochę inaczej - docelowo
śliwki mają być miękkie, a kruszonka ma być chrupiąca i upieczona na złoty kolor.Smacznego:)