Wykonanie
Lekki jabłecznik
Po
pobycie nad morzem wróciliśmy ponownie z pobudzonymi kubkami smakowymi i drobnymi urozmaiceniami w naszym jadłospisie:)Dziś bardzo krótko i lekko: jabłecznik mojej mamy - idealny nawet dla osób na diecie.Znika w mgnieniu oka. Fantastycznie smakuje na ciepło, z
lodami.Potrzebujemy:6-7
jabłek startych na tarce z dużymi oczkami (super pasuje tutaj reneta)10 suszonych
śliwek pokrojonych w paski3 łyżki
płatków migdałowych2 łyżki
cynamonu1 łyżka
brązowego cukrukilka łyżek
mąkićwiartka
masła1 łyżka
cukru białego1 łyżka
cukru pudruDo garnka wrzucamy
brązowy cukier i podgrzewamy na nim starte
jabłka. Jeśli mają one dużo
wody, do należy je odparować. Jeśli nie, to jedynie podgrzać chwilkę. Następnie przesypujemy
jabłka do naczynia żaroodpornego i posypujemy
cynamonem. Na wierzchu kładziemy
płatki migdałów i paseczki
śliwki. W miseczce wyrabiamy kruszonkę - wsypujemy
mąkę,
cukier biały,
cukier puder i dodajemy
masło. Ugniatamy składniki, aż się połączą i powstaną z nich takie grudki. Posypujemy nimi ciasto.W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni trzymamy ciasto około 40 minut (dobrze jest sprawdzać kruszonkę, by była zarumieniona, ale nie spalona).
Po męczącej podróży i dłuższym
pobycie poza domem nic tak nie smakuje jak
kawa ze spienionym
mlekiem - idealna do jabłecznika:)