Wykonanie
Chciałam zaprezentować jeszcze jeden przepis na podstawie, którego można stworzyć swoją własną domową granolę. Ta jest bez
masła i choć w przepisie jest
brązowy cukier zrezygnowałam z niego na rzecz większej ilości
miodu. Bardzo pyszna, pożywna i zdrowa. Gorąco polecam !!! :) Przepis Nigella Lawson " Nigella Świątecznie ".
Składniki :225 g
płatków owsianych ( nie błyskawicznych )60 g pestek
słonecznika ( nie miałam zastąpiłam
pestkami dyni )60 g nasion białego
sezamu2 łyżeczki mielonego
cynamonu125 ml płynnego
miodu ( użyłam krystalicznego )50 g miałkiego jasnego
cukru trzcinowego ( pominęłam, dałam około 1 łyżki więcej
miodu )60 g
migdałów nie łuskanychszczypta
soli1 łyżka
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego150 g
suszonej żurawiny ( pominęłam, można zastąpić innymi
suszonymi owocami)Wszystkie składniki z wyjątkiem
żurawiny wkładamy do miski, mieszamy rękoma aż całość będzie pokryta
miodem.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy mieszaninę, rozkładamy ją równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 40-50 minut, pamiętając o częstym mieszaniu żeby się nie przypaliła. Gotowa granola ma być sucha i złocista. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej granoli dodajemy
żurawinę lub inne
suszone owoce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Ja swoją piekłam na dużej czarnej blasze ( większość kuchenek jest w nią wyposażona ). Wcześniej w piekarniku piekłam placka po wyjęciu wsadziłam granolę na najwyższą półkę. Piekłam około 15 minut w 170°C po czym wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam na środkowej półce aż ostygł. Oczywiście cały czas był zamknięty. Granola wyszła znakomita.Smacznego :)