Wykonanie
Bardzo lubię granolę, jednak ta sklepowa jest bardzo słodka. Po przeczytaniu kilkunastu etykiet ze składem zrezygnowałam z jej kupna. Na pierwszym miejscu
cukier lub co gorsza
syrop glukozowo-fruktozowy, do tego tłuszcz
palmowy, spulchniacze i inne niepotrzebne rzeczy. Domowa granola jest smaczna i zdrowa. Możemy do niej dodać to co lubimy. Bazą są
płatki owsiane, do tego
orzechy i
suszone owoce. Wystarczy dodać
jogurt naturalny lub
mleko i śniadanie gotowe.
1,5 szklanki
płatków owsianych3 łyżki
słonecznika3 łyżki
płatków migdałowychorzechy włoskie, laskowe,
nerkowca3 łyżki
sezamu2 łyżki
miodu2 łyżki
oleju rzepakowegopół szklanki
suszonej żurawinypół szklanki suszonych
śliwekPłatki owsiane,
słonecznik,
płatki migdałowe,
orzechy,
sezam wymieszać z
miodem i
olejem. Wyłożyć na dużą blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, mieszając co kilka minut. Wystudzić, dodać pokrojoną
żurawinę i
śliwki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.