Siemię lniane i śliwki poprawiają perystaltykę jelit. Dodatkowo śliwki są najmniej kaloryczne ze wszystkich suszonych owoców. Takie musli można dodawać do jogurtu lub mleka. Dodatkowo można dodać łyżkę lub dwie miodu wtedy musli będzie słodszeSkładniki:2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)1/2 szklanki orzechów włoskich1/2 szklanki słonecznika3 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach)50 g żurawiny suszonej (nie słodzonej)50 g suszonych śliwekWykonanie:Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, orzechy, siemię i słonecznik. Wszytko razem mieszamy i rozkładamy równomiernie na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 min. Po 10 min. musimy całość przemieszaćŚliwki kroimy na małe kawałki. Jak podpieczone składniki przestygną dodajemy do nich żurawinę i śliwki, całość mieszamyMusli trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku lub w słoiku.Smacznego