Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ׌wiąteczne pasztety to polska tradycja, postanowiłam zaskoczyć czymś moją rodzinę i zrobiłam go w
rybnej wersji, zdecydowałam się na
wędzoną makrelę ze względu na jej mocny aromat a także dostępność – łatwo będziecie mogli przepis ten odtworzyć w domu. Będzie świetną zimną przekąską na sylwestra, u nas był daniem świątecznym.
Składniki:450 g
mięsa z
wędzonej makreli200 g kremowego
twarogu na sernik 100 %1/3 pęczka
natki pietruszki1/2
cytryny3 ząbki
czosnku ( spore)2 łyżeczki
przyprawy do pasztetu ( możecie zastąpić
czerwoną papryką)2 łyżki
oliwy z oliwek1 duże
jajosól,
pieprz ( po 1/2 łyżeczki)Przygotowanie:
Mięso oddzielamy od ości.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem, góra dół.Foremkę natłuszczamy.
Mięso miksujemy z
serem, posiekaną
natką i
czosnkiem. Wbijamy
jajo i mieszamy. Doprawiamy
sokiem z cytryny i
przyprawami. Przekładamy do formy.Pieczemy 25-30 minut,Studzimy na kratce, kroimy zimny.Smacznego.
foremkę pogięła moja teściowa, to ona wyciągała pasztet z pieca
Jest bardzo smaczny, świetnie smakuje
cytryną i
ogórkiem. Dobrze się kroi oraz smaruje więc ma podwójne zastosowanie:)Powiązane notki:
Śledź w
śmietanie z
jabłkami,
cebulą i
korniszonamiKremowa pasta z
kurczakaŚwiąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczuFilet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilli