ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wędzonej makreli

Pasztet z wędzonej makreli

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Świąteczne pasztety to polska tradycja, postanowiłam zaskoczyć czymś moją rodzinę i zrobiłam go w rybnej wersji, zdecydowałam się na wędzoną makrelę ze względu na jej mocny aromat a także dostępność – łatwo będziecie mogli przepis ten odtworzyć w domu. Będzie świetną zimną przekąską na sylwestra, u nas był daniem świątecznym.
Składniki:
450 g mięsa z wędzonej makreli
200 g kremowego twarogu na sernik 100 %
1/3 pęczka natki pietruszki
1/2 cytryny
3 ząbki czosnku ( spore)
2 łyżeczki przyprawy do pasztetu ( możecie zastąpić czerwoną papryką)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duże jajo
sól, pieprz ( po 1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Mięso oddzielamy od ości.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem, góra dół.
Foremkę natłuszczamy.
Mięso miksujemy z serem, posiekaną natką i czosnkiem. Wbijamy jajo i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Przekładamy do formy.
Pieczemy 25-30 minut,
Studzimy na kratce, kroimy zimny.
Smacznego.
foremkę pogięła moja teściowa, to ona wyciągała pasztet z pieca
Jest bardzo smaczny, świetnie smakuje cytryną i ogórkiem. Dobrze się kroi oraz smaruje więc ma podwójne zastosowanie:)
Powiązane notki:
Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami
Kremowa pasta z kurczaka
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/27/pasztet-z-wedzonej-makreli