ßßß
Składniki:450 g mięsa z wędzonej makreli200 g kremowego twarogu na sernik 100 %1/3 pęczka natki pietruszki1/2 cytryny3 ząbki czosnku ( spore)2 łyżeczki przyprawy do pasztetu ( możecie zastąpić czerwoną papryką)2 łyżki oliwy z oliwek1 duże jajosól, pieprz ( po 1/2 łyżeczki)Przygotowanie:Mięso oddzielamy od ości.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem, góra dół.Foremkę natłuszczamy.Mięso miksujemy z serem, posiekaną natką i czosnkiem. Wbijamy jajo i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Przekładamy do formy.Pieczemy 25-30 minut,Studzimy na kratce, kroimy zimny.Smacznego.

foremkę pogięła moja teściowa, to ona wyciągała pasztet z pieca
Jest bardzo smaczny, świetnie smakuje cytryną i ogórkiem. Dobrze się kroi oraz smaruje więc ma podwójne zastosowanie:)Powiązane notki:Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonamiKremowa pasta z kurczakaŚwiąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuFilet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli