ßßß
Składniki na spory garnek:700 g mielonej wieprzowiny ( oryginalnie powinna być wołowina, wieprzowina szybciej się smaży)1 duża cebula3 łodygi selera naciowego / 1/2 korzeniowego1 puszka fasoli200 g mrożonej kukurydzy ( może być też puszka)1 op. koncentratu 190 ml4 + 1/2 wody w słoiku po koncentracie3 łyżki czubate pomidorów z chilli i oregano2 łyżki sosu sojowegokostka wołowa ( bulion)1 łyżeczka soli1 łyżeczka chilli1 łyżka papryki słodkiej, bazylii1/2 łyżki majeranku1 łyżka mąkiulubiony makaron lub ryż, ok. 100 g na porcjęzielenina do dekoracjiPrzygotowanie:Mięso z sosem sojowym usmażyć bez tłuszczu.Odłożyć do dużego garnka.Wstawić wodę na makaron, osolić.Pokrojoną w kostkę cebulę, oraz półplasterki selera usmażyć na tłuszczu z mięsa. Przy smażeniu posolić.Fasolę wypłukać na sicie, dodać do mięsa wraz z podsmażonymi warzywami.Pod garnkiem podpalić ogień i dodać koncentrat, przesmażyć, aby zrobił się słodki.Po czym dodać 4 opakowania koncentratu wody ( tak było mi najłatwiej Wam odmierzyć ile wody dolać : ), wrzucić kostkę, przyprawy, sól, prócz ziół, chwilę gotować.W międzyczasie ugotować makaron lub ryż, woda się gotuje, wrzućcie co macie pod ręką.W 1/2 słoiczka wody rozrobić łyżkę mąki i wlać do mięsa z sosem, gotować do zgęstnienia, po czym dodać zioła.SmacznegoPowiązane notki:Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilliPikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamuRozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z kaszą jaglanąFasolka po bretońsku jak u mamyKukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY