ßßß Cookit - przepis na Szybkie chilli con carne

Szybkie chilli con carne

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Moja propozycja na szybki obiad, jeśli wpadacie szybko do domu, patrzycie do lodówki i szukacie inspiracji to takie chilli jest świetną propozycją. Rozgrzewające, mięsne, czyli to co lubię najbardziej
a robi się tak szybko jak gotuje się makaron.
Składniki na spory garnek:
700 g mielonej wieprzowiny ( oryginalnie powinna być wołowina, wieprzowina szybciej się smaży)
1 duża cebula
3 łodygi selera naciowego / 1/2 korzeniowego
1 puszka fasoli
200 g mrożonej kukurydzy ( może być też puszka)
1 op. koncentratu 190 ml
4 + 1/2 wody w słoiku po koncentracie
3 łyżki czubate pomidorów z chilli i oregano
2 łyżki sosu sojowego
kostka wołowa ( bulion)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka chilli
1 łyżka papryki słodkiej, bazylii
1/2 łyżki majeranku
1 łyżka mąki
ulubiony makaron lub ryż, ok. 100 g na porcję
zielenina do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso z sosem sojowym usmażyć bez tłuszczu.
Odłożyć do dużego garnka.
Wstawić wodę na makaron, osolić.
Pokrojoną w kostkę cebulę, oraz półplasterki selera usmażyć na tłuszczu z mięsa. Przy smażeniu posolić.
Fasolę wypłukać na sicie, dodać do mięsa wraz z podsmażonymi warzywami.
Pod garnkiem podpalić ogień i dodać koncentrat, przesmażyć, aby zrobił się słodki.
Po czym dodać 4 opakowania koncentratu wody ( tak było mi najłatwiej Wam odmierzyć ile wody dolać : ), wrzucić kostkę, przyprawy, sól, prócz ziół, chwilę gotować.
W międzyczasie ugotować makaron lub ryż, woda się gotuje, wrzućcie co macie pod ręką.
W 1/2 słoiczka wody rozrobić łyżkę mąki i wlać do mięsa z sosem, gotować do zgęstnienia, po czym dodać zioła.
Smacznego
Powiązane notki:
Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli
Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu
Rozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
Fasolka po bretońsku jak u mamy
Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/21/szybkie-chilli-con-carne