Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Czy wy tak jak ja macie
smaka na coś z
ziemniaka ?Na ten pomysł wpadłam przeglądając jakieś stare gazety, było w nich pełno zapiekanek z
jajami i
śmietaną, ja obeszłam to inaczej.
Jaja i
śmietanę zastąpiłam kremowym beszamelem,
ser zostawiłam, bo mój K. chciał bardzo zjeść coś z
serem, a do tego na rynku
dorwałam bardzo dojrzałe
pomidory oraz
pieczarki w dobrych cenach, bo czyż nie warto sugerować się też tym co mamy pod ręką ?gotowanie to ciągła przygoda. Beszamel idealnie komponuje się z podwędzanym
serem ( stąd górska, jakoś mi się kojarzy z Zakopanem, kiedyś
jadłam tam podobną ), dobrą
kiełbaską i
grzybami, no czego chcieć więcej, a już wiem,
ziołowych pomidorów ! Jeśli wszystko sprytnie zorganizujecie to uda wam się ją przygotować w 30 minut( + zapiekanie ).
Składniki:1,2-1,5 kg
ziemniaków200 g dobrej
mięsnej kiełbasy200 g
pieczarek200 g
sera wędzonego żółtego1 kg
pomidorów1 łyżka mieszanki włoskiej1 łyżka
bazylii1 łyżka suszonej
cebuli1/2 łyżki
czosnku granulowanego lub ząbek1/2 łyżki
cukru1 łyżka
masła1 łyżka
mąki200 ml
mlekasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa (po 1/2 , 1/4 i 1/4 łyżeczki)
natka pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić, rozgotować i zmiksować. Po zmiksowaniu doprawić mieszanką włoską,
cebulą,
bazylią,
czosnkiem,
cukrem ewentualnie możemy dodać troszkę
soli.
Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić na patelnie bez tłuszczu, gdy się podpiecze, dodać pokrojone w plasterki
pieczarki. Dusić do miękkości i wyłączyć.
Masło, roztopić w garnku, gdy się rozpuści dodać
mąkę i smażyć, po minucie wlewać stopniowo
mleko, najpierw 2 łyżki, gdy się rozpuści, nie przerywając mieszania wlewać resztę
mleka i gotować ok 10 minut do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło, a ma do tego skłonności, jeśli się go nie pilnuje.Gdy wszystkie składniki są już gotowe,
ziemniaki kroimy w plasterki i równo układamy w formie, obsypujemy
kiełbasą z
pieczarkami, zalewamy
pomidorami, obsypujemy
startym serem, na co wylewamy beszamel.Zapiekamy w gorącym piecu w 200 stopniach przez 20-30minut, zależy jak bardzo przypieczony
ser lubimy, ja lubię najbardziej taki po ok 25 minutach.Podajemy z
ogórkiem kiszonym, obsypane
natką, ja pokroiłam sobie też
paprykę, ot taka fanaberiapyszności.Smacznego!a tu coś co was rozbawiobiad robiony w pośpiechu z rozlanym
mlekiem i ubabraną kuchenką
a tak wyglądała przed pokrojeniemśliczna
Powiązane notki:Sekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznymZiemniaczane bułeczki scones z
suszonymi pomidorami i
paprykąKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarella