Wykonanie
Nie ma co się rozpisywać : najlepszy pomysł na obiad, oczywiśćie jeśli nie jesteś na diecie :)Składniki:2
bakłażanymięso mielone (wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe)puszka
pomidorów krojonych1 nieduża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka koncentratupęczek
bazyliiprzyprawy: ostra,
słodka papryka,
pieprz,
sól,
cukier,
cynamon5 ugotowanych
ziemniakówser (według upodobań:
mozzarella, żółty,
parmezan)
olej do smażeniaBeszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąkimleko (około 0,5 szkl.)
gałka muszkatołowapieprz,
sólBakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry, obsypujemy
solą i
pieprzem.
Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy warzywo z obu stron. Usmażone plastry
bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę (uważamy, aby
cebula była tylko zeszklona), a następnie dodajemy
mięso i smażymy do momentu aż osiągnie brązowy kolor. W międzyczasie doprawiamy je
solą,
pieprzem,
papryką oraz 0,5 łyżeczki
cynamonu. Kiedy
mięso będzie już usmażone zalewamy je
pomidorami, dodajemy koncentrat oraz przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Czekamy, aż nadmiar płynu wyparuje tworząc gęsty sos. Na sam koniec do sosu dodajemy posiekaną
bazylię.Sos odstawiamy i bierzemy się za robienie beszamelu. W rondelku rozpuszczamy
masło, a następnie dodajemy
mąkę i robimy zasmażkę. Następnie dodajemy
mleko, ciągle mieszając ( w przepisie podałam 0,5 szkl., ale może to być trochę mniej lub więcej, w zależności od tego jak gęsty sos chcemy otrzymać). Kiedy beszamel będzie już gęsty, doprawiamy go
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem i zdejmujemy z gazu.Ostatnim krokiem jest pokrojenie
ziemniaków na plastry grubości około 0,5cmPrzygotowujemy musakę:Jako pierwszą warstwę układamy
bakłażany.
2. Wylewamy połowę sosu
mięsno-
pomidorowego.
3. Układamy plastry
ziemniaków, jak najciaśniej się da.
4.Wylewamy 1/3 beszamelu i dokładnie rozprowadzamy.
WSZYTSKIE
KROKI POWTARZAMY TAK SAMO JAK ZA PIERWSZYM RAZEMNa sam koniec układamy plasterki, lub tarkujemy wybrany
serPieczemy około 30 min, tylko do zapieczenia składników. Smacznego !