Wykonanie
Lista składników do tego dania jest dość długa, to prawda, ale efekt końcowy jest bardzo smaczny. Jest to idealne letnie danie obiadowe, z mnóstwem
młodych warzyw i ostro przyprawionym mięskiem. Pianka
curry, czyli spieniony sos z dodatkiem
curry idealnie łączy wszystkie smaki.
Przepis pochodzi z książki Smaki z Fjällbacki C. Läckberg.Składniki na 4 porcje:
Mięso:600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)2 łyżki
zielonego pieprzusólmasło do smażeniaWarzywa:1 pęczek
młodych marchewek1 pęczek
zielonych szparagów100 g
zielonej fasolki szparagowej1
czerwona cebula200 g
młodych ziemniaków1 pęczek
czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek
czosnku)1/2 pęczka
szczypiorku1 łyżka
masłaSos:1
młoda cebulka2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej
kolendry400 ml
bulionu z kurczaka3oo ml gęstej
śmietany 30%sól,
pieprz3 łyżki
soku z limonki1.
Mięso natrzeć roztartym w moździerzu
zielonym pieprzem i
solą.2. Przygotować warzywa: obrać
ziemniaki,
marchew,
szparagom odciąć końcówki, w razie potrzeby też obrać i przeciąć na pół (w poprzek), poobcinać końcówki
fasolce.
Cebulę przekroić w ósemki. Zagotować. w dużym garnku osoloną
wodę na warzywa.3. Gdy
woda zacznie wrzeć wrzucić
ziemniaki (gdy większe przekrojone na pół), całe
marchewki i gotować ok. 10 minut.4. Przyprawione
polędwiczki obsmażyć na
maśle, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 10 minut. Tyle nam zajmie mniej więcej skończenie dania.5. Do gotujących się
ziemniaków i
marchewki dodać pozostałe warzywa. Powinny się gotować jeszcze ok. 6 minut.6. Zacząć przygotowywać sos. Posiekać
cebulkę. Podsmażyć ją na
oliwie, dodać
przyprawy, smażyć jeszcze dwie minuty. Wlać
bulion i stopniowo, ciągle mieszając dodawać
śmietanę. Zredukować. Doprawić
solą i
pieprzem oraz
sokiem z limonki. Zmiksować, aż powstanie pianka.7. Warzywa odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka. Dodać 1 łyżkę
masła, wymieszać. Posypać posiekanym
szczypiorkiem i
czosnkiem niedźwiedzim (lub dodać jeden przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku).8. Wyjąć
mięso z piekarnika, odsączyć chwilę na kratce, pokroić w plastry. Serwować z warzywami i sosem.To już kolejny przepis w ramach mojej akcji Skandynawskie lato 2014.