Wykonanie
Mam ambitny
plan na najbliższy czas - w mojej kuchni będzie teraz bardzo dużo warzyw. Warzywa uwielbiam, a wymyślanie z nich najróżniejszych dań to dla mnie czysta przyjemność, więc to w
sumie nikłe wyrzeczenie :)Na dzisiejszy obiad przygotowałam dla nas dwa rodzaje
fasolki szparagowej z
marchewką pokrojoną w słupki, które do złudzenia przypominają strączki. Wszystkie warzywa podgotowałam, a
potem poddusiłam z pikantnym sosem i odrobiną
curry. Były soczyste i jednocześnie pozostały jędrne, a smakowały cudownie z
sosem czosnkowym. Serdecznie polecam Kochani tak przygotowane warzywa, są pełne smaku!
Składniki na 2 osoby :ok. 35 strączków
żółtej fasoli szparagowejok. 35 strączków
zielonej fasoli szparagowej6
młodych marchewek1 łyżka
masła5-6 łyżek sosu tajskiego słodko-pikantnego0,5 łyżeczki
curryposiekany
szczypioreksól,
pieprzPrzygotowanie :Myję
fasolkę i
marchewki, ze strączków odcinam końcówki. Strąki kroję na pół, a
marchewki słupki tej samej wielkości. Warzywa wrzucam do garnka, zalewam
wodą, lekko ją
solę (użyłam
soli ziołowej) i gotuję je ok. 20 minut. Następnie odcedzam je na sicie i przekładam na patelnię z rozpuszczonym
masłem, od razu dolewam sos tajski. Mieszając smażę pod przykryciem ok. 10 minut na wolnym ogniu, po czym dodaję
curry i doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Smażę jeszcze kilka minut. Podaję na gorąco, posypane
szczypiorkiem, z
sosem czosnkowym lub
jogurtowym.Przepis autorski.